2020 yılının teknoloji trendleri

ARDIMIZDA BIRAKTIĞIMIZ 2019 YILINDA, TÜRKİYE VE DÜNYADA TEKNOLOJİ ALANINDA BİRÇOK ÖNEMLİ GELİŞMEYE ŞAHİTLİK ETTİK. BU GELİŞMELERİN ETKİLERİ ÖNÜMÜZDEKİ YIL DA DEVAM EDECEK ŞÜPHESİZ. ÖTE YANDAN, BU GELİŞMELERİ TETİKLEYEN TRENDLERDEN BAHSETMEDEN GEÇMEK DE OLMAZ. AYNI ZAMANDA YENİ BİR ON YILA GİRDİĞİMİZ YENİ YILIN EŞİĞİNDE, DANIŞMANLIK ŞİRKETLERİNDEN GİRİŞİMCİLİK DERGİLERİNE, TELEKOM OPERATÖRLERİNDEN TEKNOLOJİ DANIŞMANLARINA KADAR ÇEŞİTLİ KİŞİ VE KURUMLAR, 2020 VE SONRASINI BELİRLEYECEK TEKNOLOJİ TRENDLERİNİ PAYLAŞTI.

H. KEREM FINDIK

2020 yılına henüz girdiğimiz şu günlerde akıllı telefondan televizyona, bilgisayardan akıllı saatlere kadar birçok yeni ürünle bu yıl da karşılaşacağız. Bu ürünlerin önemli bir kısmı daha hızlı ve daha ilginç tasarımlara sahip olacak ve kullanıcının gözünde yerini sağlamlaştırmanın peşinde olacak. Öte yandan, bu cihaz ve çözümlerin belirli teknolojik trendlerin egemenliğinde geliştirildiğini de göz önünde bulundurmamız gerek. Bu trendler sadece ürünler değil iş dünyasını da kapsadığını unutmadan 2020’de konuşulması muhtemel teknoloji trendlerini bir araya getirdik.

GARTNER’DAN 10 TREND

İş dünyasının yakından tanıdığı ve BT sektörüne yönelik araştırmalar yapan Gartner’in 2020 için belirlediği stratejik teknolojik trendlerin ilk sırasında hiperotomasyon yer alıyor. Otomasyon aslında insanların yaptığı işleri otomatik hale getirmek için kullanılıyor. Hiperotomasyon ise yapay zeka (AI) ve makine öğrenmesi (ML) dâhil olmak üzere ileri teknolojilerin, süreçleri ve insanları güçlendirmek için giderek daha fazla otomatikleştirilmesiyle ilgili.

Gartner’ın belirlediği ikinci trend ise çoklu deneyim (multiexperience). Yani, geleneksel bir bilgisayar fikri, giyilebilirler ve gelişmiş bilgisayar sensörleri gibi çoklu-sensörlü ve çoklu-temas noktalı arayüzleri içermek üzere tek bir etkileşim noktasından evrimleşecek. Buna örnek olarak Domino’s Pizza’nın sürücüsüz araç, pizza takip cihazı ve akıllı hoparlör iletişimini getiren mobil uygulaması verilebilir.

Üçüncü trend ise demokratikleşme. Burada demokratikleşmeden kastedilen, teknolojinin demokratikleşmesi. Yani, vatandaşlar teknik ve iş dünyasına ait uzmanlıklara yoğun bir eğitim ve çok para harcamadan erişebilecek. Bu uzmanlıklar arasında uygulama geliştirme, veri ve analitik, tasarım ve bilgi sayılıyor. Bu trend ‘vatandaş erişimi’ olarak da adlandırılıyor.

Gartner’ın duyurduğu dördüncü trend ise şeffaflık ve izlenebilirlik. Bu trendde teknolojinin evriminin bir güven krizi oluşturduğu görüşü öne çıkıyor. Tüketicilerin verilerin toplandığının ve işlendiğinin farkında olmasıyla markalar da veri depolama ve kullanımıyla ilgili daha sorumlu hissetmeye başlıyor. Ek olarak, AI ve ML, insanlar yerine kararlar almak, güven krizini geliştirmek ve açıklanabilir AI ve AI yönetişimi gibi fikirlere duyulan ihtiyacı yönlendirmek için giderek daha fazla kullanılıyor. Bu eğilim altı güven unsuruna odaklanmayı gerektiriyor: Etik, dürüstlük, açıklık, hesap verebilirlik, yeterlilik ve tutarlılık. Gartner, bu yıl için toplam 10 teknoloji trendi tespit etti. Geri kalan trendler ise şunlar: Güçlendirilmiş sınır bilişim (edge computing), dağıtık bulut, bağımısız nesneler, pratik blockchain uygulamaları ve AI güvenliği…

Bu arada Gartner’ın Teknoloji İlerleme Döngüsü (Technology Hype Cycle) adını verdiği tahminlerle teknoloji dünyasına fayda sunduğunu not edelim.

Devamı Z Raporu Dergisi Ocak 2020 sayısında…

Dikkat çekenler...