ŞAKAYDI GERÇEK OLDU: Komedi iktidarda!

DÜNYANIN ÇEŞİTLİ ÜLKELERİNDE KOMEDYENLİKTEN GELEN İSİMLERİN İKTİDAR KOLTUKLARINA OTURMASI, ÇOK İLGİNÇ BİR DÖNEMDE YAŞADIĞIMIZIN EN RENKLİ KANITI. İTALYA, İZLANDA, GUATEMALA, SLOVENYA VE EN SON UKRAYNA’DA SEÇİMLERİ KOMEDYEN ADAYLARIN KAZANMASI, ENTERESAN BİR DİP DALGASI İLE KARŞI KARŞIYA OLDUĞUMUZA İŞARET EDİYOR. PEKİ, KOMEDYENDEN SİYASETÇİ OLUR MU? ANALİSTLER, SANATÇI ARKA PLANININ BİR ENGEL OLMAKTAN ZİYADE BİR ARTI OLABİLECEĞİNİ ÖNE SÜRÜYOR. ONLARA GÖRE KOMEDYENLER HALKA HİTAP ETME KONUSUNDA DAHA BAŞLANGIÇTA PSİKOLOJİK BİR AVANTAJA SAHİP.

DUYGU BULKAN

Ünlü yazar Maya Angelou, “İnsanlar onlara ne söylediğini hatırlamayabilir ama söylenenin nasıl hissettirdiğini asla unutamazlar” der. Kariyerlerini siyasete yönlendiren komedyenlerin başarısının sırrı tam da burada yatıyor. Dünya çapında pek çok ülkede siyasete atılan komedyenler ülkelerinde büyük oranda destek görüyor. Siyaseti mizahla birleştirmek etkili bir iletişim sanatı olarak kabul ediliyor. Tabi ki komedyenlerin bu başarısında sosyal medyanın rolü de azımsanmıyor.

UKRAYNA: VOLODYMYR ZELENSKY

Ukrayna’da cumhurbaşkanı seçilen Volodymyr Zelensky, ülkenin en iyi komedyenlerinden olarak biliniyor. Daha öncesinde siyasi bir deneyimi yok fakat popüler bir televizyon sitcom’unda oynama tecrübesi var. Zelenskiy, önce ülkenin popüler dizisi ‘Halkın Hizmetkarı’ndaki ‘Devlet Başkanı Goloborodko’ karakteriyle milyonların sevgilisi olmuştu. “Halkın içinden, dürüst, prensip sahibi ve akıllı biri devlet başkanı seçilirse ne olur?” Ukrayna’da devlet başkanlığı seçimlerinde ipi göğüsleyen komedyen Vladimir Zelenskiy’nin başrolünde olduğu ‘Halkın Hizmetkarı’ dizisinin tanıtımı bu sözlerle başlıyor.

Dizide Zelenskiy’nin canlandırdığı tarih öğretmeni Vasiliy Goloborodko, bu sistemden yaka silken halkın oylarıyla devlet başkanı seçiliyor. Koruma ordusu olmadan, bisikletle başkent sokaklarında gezen, yolsuzluklara savaş açan ‘Devlet Başkanı Goloborodko’ karakteri, ülkede milyonların sevgilisi haline geldi. Televizyonda reytingi 20 milyona ulaşan diziyi, YouTube’da ise 100 milyona yakın kişi izledi. Dizi birçok farklı dile çevrildi. ‘Halkın Hizmetkarı’ dizisinin ilk sezonu yayımlandığında, günün birinde Zelenskiy’nin gerçek hayatta devlet başkanı olabileceği herhalde çoğu kişinin aklının ucundan geçmemişti.

Fakat dizi gerçek oldu, Halkın Hizmetkarı Partisi’nin adayı Zelenskiy, ülkenin en zengin oligarklarından biri olan rakibi Petro Poroşenko’ya büyük fark atarak seçim zaferini ilan etti. Zelenskiy, kendisini Goloborodko karekteriyle özdeşleştirenlerin yanı sıra, Poroşenko’nun 5 yıllık iktidarında hayal kırıklığına uğrayan Ukraynalıların tepki oylarıyla da devlet başkanı seçildi. Seçim sürecindeki başarısında dizinin rolünü kabul eden ünlü komedyen, “Canlandırdığım karakterle ben tabii ki farklı kişileriz. Ama bu karakterle aynı ahlaki değerlere sahibim” diyor.

Devamı Z Raporu Dergisi Temmuz 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...