ABD seçimlerinde marka savaşları

ABD BAŞKANLIK SEÇİMLERİ YAKLAŞIRKEN, ÜNLÜ MARKALARIN YÖNETİCİLERİNİN VE ÇALIŞANLARININ YAPTIĞI KAMPANYA DESTEK BAĞIŞLARI TARTIŞMALARA NEDEN OLUYOR. TÜKETİCİLER KENDİ DESTEKLEDİKLERİ ADAY DIŞINDAKİ İSİMLERE BAĞIŞTA BULUNAN MARKALARI BOYKOT EDERKEN, BAZI MARKALAR İSE HERHANGİ BİR ADAYI DESTEKLEDİKLERİ İDDİALARINI REDDEDİYOR.

KADRİYE N. TUNÇSİPER

ABD başkanlık seçimlerinde kampanyalara bağışların şeffaf olması gerekiyor. Yasa, kampanyalar ve siyasi eylem komiteleri, adları, adresleri ve işverenleri de dahil olmak üzere 200 dolar veya daha fazla bağış yapan kişilerin kişisel bilgilerinin açık olmasını düzenliyor. Buna göre Federal Seçim Komisyonu web sitesinde, bağışın miktarı ve tarihi ile birlikte hangi aday veya kuruluşa verildiği hakkında bilgi bulmak mümkün. Bununla birlikte birçok uygulama da ABD başkanlık seçimlerinde kimlerin hangi adaylara ne kadar bağışta bulunduğunun derlenmesine katkı sağlıyor. Bu bilgiler ise zaman zaman markaların özellikle üst düzey çalışanlarının istenmeyen adayları desteklemesi neticesinde toplumsal tepkilere neden oluyor.

Günümüzde araştırmalar da tüketicilerin favori markalarıyla güçlü bir şekilde özdeşleştiğini ve özellikle gençlerin sosyal ve politik değerlerini paylaşan şirketleri tercih ettiğini gösteriyor. Buna göre yeni kuşak mensuplarının üçte biri kendi görüşlerinden farklı siyasi pozisyonlara sahip bir işletmeden ürün ve hizmet satın almayacaklarını belirtiyor.

Geçtiğimiz yıl işadamı Stephen Ross’un Donald Trump için 250 bin dolar bağış topladığının ortaya çıkması üzerine, internet kullanıcıları Ross’un sahibi olduğu spor salonlarını boykot etti. Wendy, Taco Bell ve Pizza Hut için franchise kuran bir şirket olan Muy’un CEO’sunun Başkan Donald Trump’ın 2018’den bu yana kampanyalarına 400 bin doların üzerinde bağışta bulunduğunun ortaya çıkması üzerine de, Trump karşıtları markaları satın almama çağrısı yapmıştı.

TRUMP’A DESTEK VERENLER KARA LİSTEYE ALINIYOR

ABD’de Trump karşıtı vatandaşlar satın aldıkları ürünlerin Trump’ı desteklemediğinden emin olmak için yeni yollar da arıyor. İlk olarak 2016 yılında #GrabYourWallet listesinin oluşturulmasıyla popüler hale gelen yöntemle Amerikalı tüketiciler Trump yönetimine bağış yapan veya bunlarla çalışan markalardan ürün satın almaktan kaçınmaya çalışıyor.

Marka ve dijital stratejist Shannon Coulter tarafından Twitter’da bir hashtag olarak başlayan #GrabYourWallet boykotu, başkanla finansal bağları olan perakendecilerin güncel bir listesini tutmaya devam ediyor.

#GrabYourWallet boykotu 11 Ekim 2016’da başladı ve o zamandan beri 70’ten fazla büyük şirket, Trump yönetimiyle mali bağlarını kesti. Geçtiğimiz günlerde de McDonald’s, Wendy, Taco Bell ve daha fazla zincir, Başkan Trump’ın seçimlerine bağışta bulundukları iddialarını sosyal medyadan reddetmek zorunda kaldı.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ BIDEN DİYOR

ABD’de Demokrat adayları, Silikon Vadisi’ne yönelik yeni vergi düzenlemelerini gündeme getirmesine rağmen, teknoloji firmaları Biden’a destek veriyor. Buna göre 4 büyük teknoloji şirketi – Facebook, Google, Amazon ve Apple çalışanları, Demokrat Parti kampanyalarına toplam 5,3 milyon doların üzerinde yardımda bulundu.

Devamı Z Raporu Dergisi Ağustos 2020 sayısında…

Dikkat çekenler...