AVRUPA İLE YENİDEN BAHAR

ABD Başkanı Donald Trump’ın kontrolsüz, öngörülemez ve bazı durumlarda hasmane boyutlara varan tutumları, yalnızca rakip ve düşmanlarını değil, müttefiklerini de ilişkilerini gözden geçirmeye sevk ediyor. Bu arada tüm taraflar yeni ittifaklar arama veya mevcut ittifaklarını tazeleme çabalarından da geri durmuyor. Türkiye, Avrupa Birliği’yle ilişkilerini canlandırmak için üç yıl aradan sonra Reform Eylem Grubu’nu toplarken, hem tek tek Avrupa ülkeleri hem de kurumsal olarak AB, Türkiye ile yeniden yakınlaşma peşinde.

Duygu Bulkan

Geçtiğimiz aylarda açıklanan, AB’nin Türkiye ile ilgili ilerleme raporu sonuç bildirgesinde mevcut koşullar altında Türkiye ile yeni fasıl açılmasının gündemde olmadığı açıklanmıştı. Çavuşoğlu ise son olarak ‘Fasıllar açılsa da açılmasa da, bugün karşımıza siyasi engeller çıksa da çıkmasa da bizim için (AB’ye üyelik) stratejik amaçtır’ demişti.

Bu süreçte Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye için bir kez daha “stratejik ortaklık” seçeneğini vurgularken, Almanya ise, “imtiyazlı ortaklık” kavramını ortaya attı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ise Türkiye’ye kapıların kapatılmadığına işaret etti.

Bu gelişmeler sonrasında, Ağustos ayında gerçekleşen, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Forumu’ndan ABD yaptırımları karşısında Türkiye’ye destek mesajı geldi. Türkiye ve AB ilişkilerinin soğuk olduğu bir dönemde, genellikle Türkiye’ye karşı sert eleştirileri ile tanınan Avrupa Parlamentosu’ndan böyle bir mesaj gelmesi AB-Türkiye arasında yeni bir yakınlaşma ile ilgili ümit veriyor.

Aynı zamanda taraflar arasında yoğun bir diplomasi trafiği yaşanıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Viyana’da AB dışişleri bakanları zirvesinde ikili temaslarda bulundu, Hollanda’yla diplomatik ilişkilerde normalleşme adımları atılacağını söyledi. Her iki ülkenin önümüzdeki günlerde büyükelçilerini karşılıklı olarak atamaları bekleniyor. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, geçtiğimiz hafta Türkiye’ye geldi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, eylül ayı sonunda Almanya’yı ziyaret etti.

‘TİCARİ İLİŞKİLERİMİZİ POPÜLİST POLİTİKALARA KURBAN ETMEMELİYİZ’

Türkiye-AB ilişkilerini ve olası senaryoları değerlendiren uzmanlar, son dönemde ABD ile yaşanan siyasi ve ekonomik krizin, AB ve Türkiye yakınlaşmasında önemli bir itici rol üstlendiği konusunda hemfikir.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Ekim 2018 sayısında…

 

Dikkat çekenler...