G20’den teknoloji devlerini vergilendirme kararı

TEKNOLOJİ DEVLERİ VERGİ HUSUSUNDAKİ YASAL BOŞLUKLARDAN FAYDALANARAK GELİRLERİNİ DÜŞÜK VERGİLERİN OLDUĞU ÜLKELERE KAYDIRIYOR. JAPONYA’DA BİR ARAYA GELEN G20 ÜLKELERİ, BU MESELEYİ ÇÖZMEK İÇİN MUTABAKATA VARDI. YAYINLANAN BİLDİRİ, VERGİ GELİRLERİNDEKİ KAYBI ÖNLEMEYİ HEDEFLİYOR. YENİ VERGİLENDİRME SİSTEMİNDE ŞİRKETLERİN MERKEZLERİNİN BULUNDUĞU ÜLKELER DEĞİL, HİZMET VERİLEN MÜŞTERİ VE KULLANICILARIN YAŞADIĞI ÜLKELER DİKKATE ALINACAK.

ESRANUR EYUPOĞLU

Facebook, Google, Amazon gibi şirketlerin, kullanıcıları hangi ülkede olursa olsun karlarını vergilendirmenin düşük olduğu ülkelerde beyan etmesi uzun süredir eleştiriliyor. Teknoloji devleri, uluslararası vergi kanunlarına uygun davrandıklarını söylüyor. Fakat kurumsal vergi oranları düşük olan İrlanda ve Lüksemburg gibi ülkelerde konuşlanıyorlar. Bu sayede oldukça az vergi ödüyorlar. Örneğin, İrlanda yüzde 12,5 kurumlar vergisi ile yıllarca Google, Apple gibi şirketlere ev sahipliği yaptı. Avrupa Komisyonu 2016 yılında Apple ile İrlanda hükümeti arasında uzun yıllardır devam eden vergi anlaşmasına yönelik soruşturma başlattı. Sonucunda ise Apple şirketinin İrlanda’dan haksız vergi avantajları elde ettiğini söyledi. Bu sebeple Apple İrlanda hükümetine yaklaşık 15 milyar dolar ceza ödedi.

14 MADDELİK BİLDİRİ


G20 grubu dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkeleri çatısı altında topluyor. Japonya‘nın Fukuoka kentinde toplanan G20 ülkelerinin maliye bakanları, Facebook, Google, Amazon ve diğer büyük teknoloji şirketlerinin para kazandıkları ülkelerde vergi yükümlülüklerini azaltmak için kullandıkları yasal boşlukları kapatmak adına küresel ortak kurallar konusunda anlaşma sağladı. G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası temsilcilerinin katıldığı iki günlük toplantının ardından 14 maddelik bir sonuç bildirgesi yayımlandı. G20 sonuç bildirgesinde, “Dijitalleşmenin neden olduğu vergi sorunlarının ele alınmasına ilişkin son gelişmeleri memnuniyetle karşılıyor ve iki prensipli bir yaklaşımı olan bu iddialı programı destekliyoruz” ifadesi kullanıldı.

Adil, sürdürülebilir ve modern bir uluslararası vergi sistemi için G20’de iş birliğine devam edileceğine işaret edilen bildirgede, büyümeyi teşvik edici vergi politikalarını geliştirmek için uluslararası iş birliğinin memnuniyetle karşılandığı aktarıldı. Bildirgede, OECD yani Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün küresel otomatik bilgi paylaşımı sistemi ve çok uluslu şirketlerin, sınır ötesi işlemlerde vergi düzenlemelerini ihlal etmesinin önüne geçmeyi hedefleyen Matrah Aşındırma ve Kar Kaydırma (MAKA-BEPS Base Erosion and Profit Shifting) Eylem Planı’nda yaptığı çalışmaların memnuniyetle karşılandığı belirtildi. 2020’ye kadar ortak bir çözüme yönelik çabaların iki katına çıkarılacağına işaret edildi.

Devamı Z Raporu Dergisi Temmuz 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...