Sosyal medyada mıntıka temizliği

İNTERNET HER ŞEYDEN ÖNCE BİR SOSYAL MEDYA VE BAĞLANTI UZAMINA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA. BU NEDENLE SOSYAL MEDYANIN SAHTE HESAPLARDAN VE MANİPÜLASYON ARAÇLARINDAN ARINDIRILMASI ‘TEMİZ İNTERNET’ İÇİN HAYATİ ÖNEMDE. SON DÖNEMDE BÜYÜK SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI, BU NİYETLE KAPSAMLI BİR MINTIKA TEMİZLİĞİNE GİRİŞMİŞ DURUMDA.

FATMA NUR DİNÇ

Sosyal medya platformları, kullanıcıların ürettikleri içerikleri paylaştıkları, diğer kullanıcılarla etkileşim kurdukları çok farklı alanları kapsayan kocaman sanal bir dünya. Dünyada sosyal medya kullanımı inanılmaz sıçrayışlarla her geçen gün artıyor. Bir sürü sosyal medya platformu var ve her birinin farklı profilde kullanıcıları bulunuyor. Bugün Çin ve Hindistan sosyal medya kullanıcı sayısı bakımından en büyük paya sahip ülkeler.

Bu koca sanal dünyada ne yazık ki platformları amaçları dışında kullanan bir kesim var: ‘Fake hesap’ kullanıcıları. Fake hesap (sahte hesap), aslını taklit etmek için oluşturulan veya tamamen hayal ürünü olarak oluşturulan, geçerliliği olmayan hesaplar.

Fake hesaplar başta internet korsanlığı olmak üzere birçok farklı amaç için kullanılıyor. Sahte hesaplar teknik olarak var olmayan kişiler için oluşturulmuş birer taklit profilleri. Fake profiller yardımıyla bazen kimlik avı yapıldığı gibi bazen de profiller etkili birer reklam aracı olarak kullanılıyor.

Başta Facebook, Twitter ve Instagram olmak üzere sosyal, mobil ve dijital platformlar güvenlik için yeni bir cepheye dönüşmüş durumda. Sahte kimliklerle açılmış veya platformları amacı dışında kötüye kullananlara karşı sosyal medya platformları sahte hesaplara çeşitli uygulamalarla geçit vermiyor.

Genel itibariyle kullanıcılar, sosyal medya hesabı açarken şahsi bilgilerini bu platformlar ile paylaşıyorlar. Paylaşılan bu bilgilerin, platform sahipleri tarafından kötü amaçlı olarak kullanılmayacağı düşünülüyor. Fakat kullanıcıların birçoğu başka kişilere ait bilgilerle hesap oluşturuyor ya da kendi bilgileriyle açtıkları hesaplardan olumsuz içerikler paylaşıyorlar. Sosyal medya platformları, sahte hesaplar tarafından nefret söylemi ve yalan haberin yayılmasına sebep olduğu gerekçesiyle eleştirilerin hedefinde yer alıyor.

KİM NE YAPIYOR?

Twitter, sahte hesaplarla mücadelesine ilk olarak yıllar boyunca durumlarında ani değişiklikler görülen hesapları kilitleyerek başladı. Bu gibi durumlarda Twitter, hesap sahiplerine ulaşıyor ve hesabı doğrulamamaları veya parolalarını yenilememeleri halinde oturum açamayacakları şekilde hesaplarını kilitli tutuyor.

Twitter, Temmuz 2018 yılında şüpheli etkinlik nedeniyle kilitlenmiş olan tüm hesapları diğer kullanıcıların hesaplarından kaldırdı. Sonuç olarak birçok profilde görüntülenen takipçi sayısında bir hayli düşüş meydana geldi. Twitter, güvenli bir ortam yaratma ve sağlıklı iletişimi teşvik etme yönündeki devam eden genel çalışmalar kapsamında troller ve botları temizlemeye devam ediyor.

Devamı Z Raporu Dergisi Temmuz 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...