2018 YILINDA GLOBAL FAYLARI TETİKLEYECEK 10 İSİM

Alacakları siyasi ve ekonomik kararlarla 2018’e damga vurma ihtimali yüksek, yapacakları hamlelerle adlarından sıkça söz ettirebilecek, küresel ve bölgesel jeopolitik fay hatlarında kırılmalara sebep olabilecek birçok kritik isim var. Bazıları daha 2017’de hızlı bir yükselişe geçmiş bu isimleri bugüne kadar nispeten az işitmiş olabilirsiniz, ancak yeni yılda ve sonrasında muhtemelen çok daha sık işiteceksiniz.

Yakup Kocaman – Ezgi Çay – Esranur Eyüboğlu

ABDULLAH BİN ZAYED AL NAHYAN

BAE Dışişleri Bakanı ve Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Kabine Üyesi

Abdullah bin Zayed Al Nayhan, İngiltere’nin desteğiyle kardeşini kansız bir darbeyle tahttan indirdikten sonra Birleşik Arap Emirliklerini kuran Zayed bin Sultan Al Nahyan’ın (1971-2004) oğlu olarak 1972’de doğdu. 1997’de 25 yaşındayken Bilgi ve Kültür Bakanı olarak atandı. 2006’ya kadar kaldığı bu görevden sonra aynı yıl Dışişleri Bakanı yapıldı. Şubat 2016’da ise mevcut Dışişleri Bakanlığı görevine ek olarak Uluslararası İşbirliklerinden Sorumlu Bakanlık vazifesini de üstlendi. Zayed’in son dönemdeki hızlı yükselişi de bu döneme denk geldi.
BAE Prensi Zayed’in adı, Suudi Arabistan’da 2015’te tahta çıkan Kral Salman’la birlikte meydana gelen saray içi değişiklerde sıkça geçmeye başladı. Zayed’in, yakın zaman önce ılımlı İslam’a geçiş kararı alan Suudi Arabistan’ın 32 yaşındaki prensi Muhammed bin Salman üzerinde güçlü bir yönlendirici etkisi mevcut.Abdullah bin Zayed, ABD Ordusu’nun en büyük tedarikçisi olan Blackwater ile Birleşik Arap Emirlikleri merkezli ortak bir lejyoner ordusu kurulmasına öncülük etti. Latin Amerika ve Afrika dahil dünyanın her tarafından para ve BAE vatandaşlığı vaadiyle toplanan Lejyoner ordusunun, BAE’nin korunması dışında, Yemen savaşında kullanıldığı, hatta Suudi Arabistan’da prenslere karşı yapılan yolsuzluk soruşturması sırasında tutuklama operasyonlarında görev aldığı iddia ediliyor.
BAE’nin İran ile yıllık 20 milyar dolar değerinde dış ticaret hacmine erişmesinde ciddi katkıları olan Zayed, diğer yandan İran’la işbirliği yaptığı gerekçesiyle Katar’a ambargo uygulaması için Suudi Arabistan’ı teşvik etti. Yemen savaşında kullandığı lejyoner ordusu ve muhalif liderler sayesinde elde ettiği stratejik üstünlük, ona, Suudi Arabistan krallığı üzerinde etkili olma fırsatı sundu.
ABD ve İsrail ile özel ilişkiler geliştiren Zayed, Fransa’nın Birleşik Arap Emirlikleri sahillerinde deniz üssü kurulmasına izin verilmesinde öncü rol üstlendi ve 2014’de BAE’ye yanaşan Fransız uçak gemisi Charles De Gaulle’u ziyaret etti.
Sosyal medya hesabında, Medine’yi İngilizlere karşı korumuş Osmanlı subayı Fahreddin Paşa hakkında çirkin ithamlarda bulunduğu için Türkiye’de ve İslam dünyasında eleştirildi.

Twitter’da @BZayed adıyla yer alan Zayed’in 4,2 milyon takipçisi var. Geçen yıl Ekim ayında 115 metre uzunluğunda 45 çalışanı bulunan 300 milyon dolar değerindeki yatıyla Bodrum’da tatil yaptı. BAE Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi olan Zayed aynı zamanda BAE Futbol Birliği Başkanlığı ve Ulusal Medya Konseyi Başkanlığı gibi bir çok başkanlığın sahibi.
ABD ve İsrailin Kudüs’ü tek taraflı İsrail’in başkenti ilan etmesinin hemen öncesine denk gelen bir dönemde, İsrail ile Körfez ülkeleri ve Mısır arasında kurulan gizli bir ittifakın mimarlarından birinin Zayed olduğu belirtiliyor. Zayed’in 2018 ve sonrasında Ortadoğu siyasetini etkileyebilecek gelişmelerde aktif oyunculardan biri olması bekleniyor.

 

ROBERT MUELLER

Donald Trump’ın Rusya ile İlişkilerini Soruşturan Özel Büro’nun Şefi

Robert Mueller, 2018’de dünyada adı en çok konuşulacak kişilerden biri olabilir. Olmayabilir de. Bu tamamen halen üzerinde çalıştığı araştırmanın sonuçlarına bağlı. Amerikan Adalet Bakanlığı tarafından kurulan Özel Komisyona Başkanlık eden Robert Mueller, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2016 seçimleri sırasında Rusya ile ABD seçimlerine müdahale edebilecek şekilde bir ilişki kurduğu iddialarını araştırıyor.
ABD’nin New York kentindeki Dünya Ticaret Merkezinin ikiz kulelerine uçaklarla terör saldırısından sadece bir hafta önce FBI koltuğuna oturmuş bir isim olan Robert Mueller, bu görevini hem Bush hem Obama döneminde 2013’e kadar sürdüren biri. Eğer Mueller, Putin ve Trump arasında Amerikan siyasetine müdahale anlamında gelebilecek bir ilişki olduğunu tespit ederse bu sonuç Trump’ın Başkanlık koltuğundan indirilmesiyle sonuçlanabilir. İşte bu, Mueller’i 2018’in en önemli şahıslarından biri yapıyor. Geçen yılın son haftalarında Wall Street Journal gazetesine açıklama yapan Donald Trump’ın avukatı Jay Sekulow, Trump dosyasının bir an önce aciliyetle son bulmasını beklediklerini açıkladı. Bunu araştırma sonucunun Trump lehine çıkabileceğine dair işaret olarak görenler oldu. Ancak Mueller’in ofisi, bu konudaki soruları cevaplamayı reddetti. Araştırmayı ‘deli saçması’ olarak niteleyen Trump’ın Muelleri kovma ihtimali de konuşulanlar arasında. Demokrat milletvekili Mark Warner’e göre, Trump’ın böyle bir hareket yapması ABD’de bir anayasal krize varacak ağır bir duruma neden olur. Trump ekibinin Mueller aleyhinde yoğun bir kampanya başlatması bu ihtimali kuvvetlendiriyor. Nitekim Trump, kendisi hakkında, Rusya ile ilişkisi olduğuna dair tanıklık yapan FBI Başkanı James Comey’i işten kovmuştu.
Aylardır milyonlarca dolarlık bir harcama ile çalışan dev bir ofise dönüşen Mueller’in ofisi bugüne kadar Trump ekibinden dört kişiye suçlama yöneltti. Bunlardan ilki Michael Flynn. 15 Temmuz darbe gecesi katıldığı bir etkinlikte, Türkiyedeki arkadaşlarının o an darbe yapmakla meşgul olduklarını açıklamasıyla bilinen Flynn, Trump ABD Başkanı seçildikten sonra onun Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atandı. Ancak birkaç ay geçmeden FBI’ya Rusyayla ilişkisi konusunda yalan söylediğinin ortaya çıkması nedeniyle görevden azledildi. Flynn, Trump’ın Rusya ile ilişkisi hakkında bilgi vermek üzere ABD iç istihbarat birimi FBI ile anlaşma yolunu seçti.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Ocak 2018 sayısında…

Dikkat çekenler...