Elon Musk nasıl delirdi?

TESLA VE SPACEX’İN KURUCUSU ELON MUSK, KORONA GÜNLERİNDE TWITTER HESABINDAN PAYLAŞTIĞI MESAJLARLA VE YAPTIĞI AÇIKLAMALARLA SIK SIK GÜNDEME GELİYOR. VİZYONERLİĞİ VE CESARETİNİN YANISIRA KONTROLSÜZLÜĞÜYLE DE TANINAN MUSK, ÖNCE SALGINA KARŞI ALINAN ÖNLEMLERİ FAŞİSTÇE BULDUĞUNU BELİRTEN MESAJLARIYLA BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ, ARDINDAN BORSA SPEKÜLASYONU OLARAK YORUMLANABİLECEK BİR TWEET ATARAK TESLA’NIN PİYASA DEĞERİNİN 15 MİLYAR DOLAR DÜŞMESİNE SEBEP OLDU. BUNLAR YETMEZMİŞ GİBİ, BİR DE YENİ DOĞAN OĞLUNA VERDİĞİ ‘TUHAF’ İSİMLE BÜTÜN DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.

ESRANUR EYUPOĞLU

Güney Afrika asıllı ABD’li mucit ve girişimci, elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın tepe yöneticisi Elon Musk 12 yaşındayken kendi kendine yazılım programlayıp kodlamayı öğrendi, Blastar isimli bir oyun tasarladı ve daha sonra bu oyunu o zamanın parası ile 500 dolara satarak bilişim sektöründeki ilk parasını kazandı. ABD’nin önde gelen üniversitelerinden birisi olarak kabul gören University of Pennsylvania’dan ekonomi alanında lisans diploması alan Musk, fizik alanında da yan dal diplomasının sahibi oldu.

Oluşturduğu PayPal girişimini 2002 yılında 1,5 milyar dolara online alışveriş devi eBay’e satan Elon Musk daha sonra adını daha çok duymamıza vesile olan SpaceX şirketini kurdu. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın CEO’su Musk, son olarak ABD’deki The Joe Rogan Experience isimli programda sahip olduğu nöroteknoloji firması Neuralink’in çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu ve üzerinde çalıştığı bir teknoloji sayesinde beş yıl gibi kısa bir süre içinde insanların konuşmaya ve dil bilmeye ihtiyacı olmayacağını açıkladı.

İNSAN BEYNİNİ BİLGİSAYARA BAĞLAMAYI HEDEFLİYOR

48 yaşındaki iş insanı, şirketin önümüzdeki yıl içinde ilk kez bir Neuralink cihazını insan beynine bağlayabileceğini umduğunu söyledi. Elon Musk’ın açıklamasına göre pille çalışan bir çip, kafatasına yerleştirilecek ve beyne elektrotlar gönderebilecek.

“Beyninizdeki herhangi bir yere ara yüz kurulabilir, bu sayede cihaz görme yeteneğinizi iyileştirebilir” diyen Musk, ilk nesil cihazların beyin yaralanmalarını ve bozukluklarını tedavi etmeye odaklandığını, ancak daha sonra bunların çok daha fazlasının gerçekleşebileceğini ekledi. Musk ayrıca, “5 yıl içinde konuşmanıza gerek kalmayabilir. Duygusal nedenlerle bunu hala yapabiliriz. Ancak bu cihazlarla çok hızlı ve daha hassas bir şekilde iletişim kurabilirsiniz. Dile ne olacağından emin değilim. Böyle bir
durumda Matrix gibi bir şey olurdu. Farklı bir dilde mi konuşmak istiyorsunuz? Sorun değil, sadece programı indirin” açıklamasını yaptı.

BİR TWEET’LE 15 MİLYAR DOLAR KAYIP

40,7 milyar dolar serveti bulunan Musk bu açıklamadan önce Tesla’nın hisse fiyatlarının düşmesine sebep olan “Tesla hisseleri çok pahalı bence” mesajını paylaşmıştı. Twitter hesabından yaptığı bu paylaşım sonrasında yalnızca birkaç saat içerisinde şirket hisseleri borsada yüzde 10 değer kaybetti ve hisse değeri 144 milyar dolardan 129 milyar dolara sert düşüş gösterdi. Tesla’nın piyasa değeri 15 milyar dolar azaldı ve CEO’nun kişisel serveti yaklaşık 3 milyar dolar eridi. The Wall Street Journal gazetesi, söz konusu Twitter mesajıyla ilgili Elon Musk’a e-mail gönderdiklerini ve bu paylaşımın bir şakadan mı ibaret olduğu sorusuna Tesla CEO’sunun hayır cevabını verdiğini aktardı.

Musk’ın tweetlerinin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından soruşturma konusu yapılabileceği de iddialar arasında. Çünkü sosyal medya platformu Twitter’da 34 milyondan fazla takipçisi bulunan ve bu mecrayı sıklıkla kullanan Musk’ın daha önce de başı attığı mesajlar sebebiyle derde girmiş, ABD Güvenlik ve Değişim Komisyonu 2018 yılının ağustos ayında ünlü CEO’nun bazı paylaşımlarının piyasa verilerini yanılttığı gerekçesiyle kendisine 20 milyon dolar ceza kesmişti. Bu olay sonrası Elon Musk’ın sosyal medyada şirketle alakalı paylaşım yapmadan önce mesajlarının Tesla avukatlarının denetimine tabi tutulmasına karar verilmişti.

Devamı Z Raporu Dergisi Haziran 2020 sayısında…

Dikkat çekenler...