Uzaklar artık daha yakın

DÜNYA MAL İHRACATINDAN ALDIĞI PAYI YÜZDE 1’ İN ÜZERİNE ÇIKARAN TÜRKİYE, SEKTÖREL VE BÖLGESEL ÇEŞİTLENDİRME İÇİN GÖZÜNÜ UZAK COĞRAFYALARA DİKTİ. TİCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN AÇIKLANAN ‘UZAK ÜLKELER STRATEJİSİ’ İLE GELENEKSEL PAZARLARIN DIŞINA AÇILMAYI HEDEFLEYEN İHRACATÇILAR, İHRACAT MENZİLİ İÇİN DÜNYA ORTALAMASINI YAKALAMAYA VE BU ÜLKELERİN İTHALATINDA TÜRKİYE’NİN PAYINI YÜZDE 1’İN ÜZERİNE ÇIKARMAYA ODAKLANACAK.

KADRİYE N. TUNÇSİPER

Dört saatlik uçuş mesafesiyle 50’den fazla ülkeye ulaşabilme avantajını iyi kullanan Türk ihracatçılar, 2023’te hedefini uzak ülkeler olarak belirledi. İlk etapta Kuzey Afrika, Afrika, Karayipler ve Orta Amerika, Yeni Zelanda ve Avustralya’da bulunan 18 ülkeyi kapsayacak stratejiyle, uzak ülkelerin ithalatında Türkiye’nin payını yüzde 1’in üzerine çıkarmak amaçlanıyor.

Halen uzak ülkeler stratejisi kapsamındaki ülkeler küresel nüfusun yüzde 62’sini ve küresel GSYH’nin yüzde 64’ünü temsil ederken, bu ülkelerin Türkiye’nin ihracatındaki payı yüzde 13 ve toplam ithalatında Türkiye’nin payı ise sadece yüzde 0,26 seviyesinde bulunuyor.

BREZİLYA’YA DİZİ, NİJERYA’YA SAĞLIK

Uzak ülkeler stratejisi ile belirlenen ülkelere yönelik eylem planları, her ülkedeki kapsamlı çalışmalar sonucu hazırlandı. Buna göre dünyanın en büyük ihracat payına sahip ülkelerden ABD’de eyaletlere göre planlama yapılırken, her ülkeye yönelik farklı teşvikler devreye girecek.

Söz konusu uzak ülkeler ile ticareti artırmak için Ticaret Bakanlığı öncülüğünde toplam 328 eylem planlanırken; bu ülkelerle mal ticaretinin yanı sıra bilişim, eğitim, müteahhitlik, gayrimenkul, kültürel ve yaratıcı endüstri hizmetleri, sağlık turizmi ve finansal hizmetler gibi birçok hizmet ticareti için de faaliyetler devreye girecek.

Birçok sektörel kuruluş da ocak ayı itibaren uzak ülkeler stratejisi kapsamında faaliyetlerine başladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında 3 ayda 19 ülkeyi kapsayan 17 ticaret heyeti düzenlerken, bu yöndeki ilk girişim ocak ayında Venezuela ve Pakistan ile başlatıldı.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe de konu ile ilgili değerlendirmesinde, Türkiye’nin en çok ihracat yapan ülkeler sıralamasında ilk 10’a girmesini hedeflediklerini belirterek; bu doğrultuda katma değerli ihracatın yanı sıra ürün ve pazar çeşitliliğini artırmaya
odaklandıklarını belirtiyor.

Uzak ülkeler stratejisini etkin şekilde kullandıklarını açıklayan Gültepe, şubat ayında Tayland, Meksika, Avustralya, Vietnam ve ABD’ye; mart ayında ise Kanada, Güney Afrika, Malezya, Brezilya-Şili, Panama-Kosta Rica, Arjantin, Etiyopya, Japonya, Kolombiya ve Nijerya’ya ticaret heyetleri gönderileceğini söylüyor.

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Koordinatör Başkanı Erkan Özkan ise strateji kapsamında ilgili ülkelerde firmalarımızın başarılı iş birliklerine imza atarak ülkemiz ihracatına önemli bir katkı sunmasını beklediklerini belirtiyor. “Türk ürünlerinin dünyada bilinirliği gittikçe artıyor, biz bu bilinirliği daha da artırarak ürünlerimizin faaliyet gösterdiğimiz bölgelerde hizmet gösteren firmaların ve yaşayan insanların ilk tercihi, hayatlarının da önemli bir parçası olması amacıyla çalışıyoruz” şeklinde konuşan Erkan, uzak ülkeler stratejisi ile Türk ürünlerinin marka değerini daha da yukarıya çıkararak yıl boyunca taleplerin hiç durmadığı, üretim hacminin sürekli olarak genişlediği bir yapı kurmayı amaçladıklarını açıklıyor. İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Koordinatör Başkanı Müjdat Sezer de Türkiye’nin ihracatının üçte ikisinin ülkemize ortalama uzaklığı 2000 km mesafede bulunan ülkelere yapılması ve bu mesafenin dünya ortalamasının gerisinde kalmasından hareketle ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’nin geliştirildiğini hatırlatarak, İİB ve bağlı 7 alt birlik ile çalışmalara başladıklarını belirtiyor.

Devamı Z Raporu Dergisi Şubat 2023 sayısında…

Dikkat çekenler...