Türkiye’den yardım diplomasisi atağı

KORONA VİRÜS SALGINI, DİĞER ÜLKELERE YÖNELİK SAĞLIK EKİPMANI DESTEKLERİ İLE İCRA EDİLEN YARDIM DİPLOMASİSİNİN ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA HATIRLATTI. TÜRKİYE’NİN DE ARALARINDA BULUNDUĞU ÇEŞİTLİ ÜLKELERİN YARDIMLAR YOLUYLA DÜNYAYA VERDİĞİ DAYANIŞMA MESAJLARI, DESTEK ALAN ÜLKELERİN KAMUOYUNDA TAKDİR VE SEMPATİ HİSLERİYLE KARŞILANIYOR.

KADRİYE N. TUNÇSİPER

Ülkelerin askeri güçlerinin ötesinde, gündem belirleme ve çekim yeteneği yoluyla diğer aktörlerin davranışlarını etkileme kabiliyeti yanı sıra ülkenin dünyadaki itibarına işaret eden yumuşak güç, korona virüsü salgını sırasında yardım diplomasisi olarak karşımıza çıktı.

Maske savaşlarının yaşandığı ve ülkelerin gümrüklerde başka ülkeye ait tıbbi cihazlara el koyduğu bir dönemde Türkiye başta olmak üzere bazı ülkeler hem salgın ile mücadele hem de dayanışma konusunda örnek oldu.

TÜRKİYE’NİN BÜYÜK BAŞARISI

11 Mart’ta ilk vakanın görülmesi ardından erken tedbirlerle salgının kontrol altına alınması yolunda önemli bir başarıya imza atan Türkiye, ilerleyen günlerde diğer ülkelerin imdadına yetişti.

Wuhan’dan ilk tahliyenin gerçekleştirilmesi sırasında, Koca Yusuf uçağı ile Çin’e destek olan tek ülke olan Türkiye günlerce Çin sosyal medyasında konuşuldu. Çin’in ardından başta İtalya ve İspanya olmak üzere salgının en yoğun yaşandığı ülkelere desteğini sunan Türk hükümeti, yardım talep eden onlarca ülkeye ulaşmayı başardı.

Özellikle nisan ayı başından itibaren dış yardımlar konusunda AFAD, Kızılay ve TİKA’nın yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı yoğun bir mesai harcamaya başladı. Balkanlar, İran, ABD, İngiltere, İspanya, İtalya ve Somali bu konuda öne çıkan ülkeler oldu.

Türk askeri uçakları, son yıllarda Türkiye ile ilişkilerde önemli bir aşama kaydeden Sırbistan da dahil olmak üzere beş Batı Balkan ülkesine yardım etti. Türkiye ayrıca, İspanya, İtalya ve İngiltere de dahil olmak üzere salgından etkilenen Avrupa ülkelerine malzeme göndermek için ortak bir NATO girişimine yanıt vererek, Batı ile korona diplomasisi gerçekleştirdi. Türkiye komşu ülke İran’a ise 10.000 test kiti, 4.715 tulum, 20.000 önlük, 4000 N95 maskesi ve 73.000 üç katmanlı maske gönderirken, bölgede yardım ulaştırılan diğer ülkeler Irak, Lübnan, Cezayir, Yemen, Tunus ve Libya oldu. Türkiye’nin yardım eli Güney Pasifik Okyanusu’nda 16 bin kilometre uzakta bir ada olan Vanuatu’ya bile ulaştı.

Türkiye’nin yardımları konusu dış basında olduğu kadar diplomatik heyetlerde de gündem oluşturmayı başardı. ABD’de Türkiye’ye olumsuz yaklaşımı ile bilinen birçok senatör teşekkür mesajları yayınlarken, İsrail’e tıbbi cihaz ihracatı izninin verilmesinin ardından Türkiye’nin Batı Şeria’ya yardım ulaştırmasına izin verildi.

KÜBA’NIN DOKTOR ORDUSU

Ebola salgını sırasında Afrika’ya verdiği destek ile hatırlanan Küba ise 22 ülkeye 1200 üzerinde sağlık personelini göndererek sağlık alanında yeniden gündem oldu. Mart ayında çoğunluğu İngiliz 700 yolcuya sahip Ms Bramer gemisini ülkesine kabul eden Küba, tüm dünyaya sağlık konusundaki yetkinliğini gösterme fırsatı yakaladı. Küba 2018’de sağlık programı anlaşmaları sayesinde 6,3 milyar dolar gelir elde etmişti.

Devamı Z Raporu Dergisi Haziran 2020 sayısında…

Dikkat çekenler...