İŞLETMELER İÇİN TASARRUF ZAMANI

Tasarrufun gerekliliğinin arttığı dünyada insanoğlu maalesef israfa dur demekte zorlanıyor. Dünyada israf edilen tüketim ürünlerinin başındaysa gıda geliyor. 1 milyar insanın her gece yatağa aç girdiği dünyada üretilen gıdanın üçte biri de çöpe gidiyor. Bilinçsizlik Ramazan ayını israfın en çok yapıldığı dönemlerden biri haline getiriyor. İşletmelerin hem çalışanları hem de müşterileri için Ramazan’da zengin iftar sofralarını tercih etmesi itibar açısından doğal ve normal karşılansa da; normal olmayan Ramazan’ın ruhunda israfa yer olmaması.

Ayşenur Asuman Uğur

shutterstock_266554349

Tasarrufun gerekliliğinin arttığı dünyada insanoğlu maalesef israfa dur demekte zorlanıyor. Hem işletmeler hem de bireyler israfı engellemek için çeşitli önlemler alsalar da; dünyada ve Türkiye’de israfın boyutu ile ilgili rakamlara bakıldığında alınan bu önlemlerin aslında cılız kaldığı görülüyor. Dünyada israf edilen tüketim ürünlerinin başında gıda geliyor. Yani israf sadece elektrik ve kağıttan ibaret değil. İsraf olan gıdaların üretiminde kullanılan suyun ise dünyada kullanılan suyun dörtte biri olduğuna işaret ediliyor. Bu durumda ciddi oranda su israfından da bahsetmek mümkün görünüyor. Beslenme alışkanlıklarının çocuklar ve yetişkinlere verilen sübliminal mesajlarla şekillendirilebildiği, aslında tüm insanlığa yetecek kadar gıda kaynağına da sahip olan dünyada; ne yazık ki; her gün 5 yaşın altındaki 20 bin çocuk açlık ya da yetersiz beslenme sonucu hayatını kaybediyor. 842 milyon insan ise kronik olarak yetersiz beslenirken, yaklaşık 1 milyar insan da her gece yatağa aç giriyor. Avrupa ve ABD tarafından israf edilen yiyeceklerin dünyayı üç kere doyurabileceği bildirilirken, bu durum dünyadaki gıdanın üçte birinin çöpe gittiği ve yaklaşık 1,4 milyar insanın aşırı kilo problemiyle karşı karşıya olduğu gerçeğini de değiştirmiyor.
EN ÇOK İSRAF TÜKETİCİYE ULAŞMADAN GERÇEKLEŞİYOR
İsrafın en büyük nedeni, her ne kadar bilinçsiz tüketim alışkanlığından kaynaklanıyor gibi görülse de; aslında üretim ve pazarlama sürecinde yapılan hataların israfta daha büyük payı var. Üretim sürecinden (iklim koşulları, zamanlama, saklanma, transfer ve raf aşaması) tüketim sürecine kadar gelen aşamada gıdalar daha çok kayba uğruyor ve tüketilebilir olmaktan çıkıyor. Öte yandan, gelişmemiş ve az gelişmiş ülkelerde, tüketici ile buluşana kadar israf daha fazla yapılıyor. Amerika ve Avrupa ülkeleri gibi gelişmiş ülkelerde ise evde israf diğer ülkelere göre daha yüksek seyrediyor, son tüketiciler gıdaya gereken değeri vermedikleri için israf daha çok görülüyor.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Mayıs 2017 sayısında….

Dikkat çekenler...