ELON MUSK NEREYE KOŞUYOR?

2003’te kurulduktan sonra Silikon Vadisi’nin gözde yatırımcılarını cezbetmeyi başaran Tesla Motors, geçen yıllar içerisinde dev otomobil şirketlerini geride bırakarak değerini artırsa da, bir türlü beklenen kârlılığa ulaşamaması, Model 3’ün seri üretiminde hedeflerin tutmaması ve borsada inişli çıkışlı bir grafik izlemesi gibi nedenlerle zor günler geçiriyor. Özellikle yatırımcıların baskısı ile karşı karşıya kalan Elon Musk’ın, geçtiğimiz yılı kariyerinin en zor yılı ilan etmesinin ardından, bu yıl biterken de büyük sorunlarla başa çıkması gerekiyor.

Kadriye N. Tunçsiper

Elektrikli araç piyasasının öncüsü Tesla Motors CEO’su Elon Musk, şirketin kuruluşunda sadece yüzde 10 başarı şansına sahip olduğunu açıklamış, ancak amacının sadece otomobil satmak değil aynı zamanda enerji algısını dönüştürmek olduğunu belirtmişti. Kısa sürede coşkulu bir hayran kitlesine sahip olan Musk, önündeki engellere rağmen yatırım bulma konusunda sıkıntı yaşamadı. Hatta belli bir süre piyasa değeri olarak General Motors ya da Ford gibi dünyanın önde gelen üreticilerinin önüne geçmeyi başardı. Ancak geçen 15 yılda şirket yıl bitmeden ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya.

REKOR ZARAR

Tesla Motors, 2018’in ilk çeyreğinde 710 milyon dolar zarar ettiğini açıkladı. Şirket geçtiğimiz yıl da 2 milyar dolar üzerinde zarar etmişti. Musk, 2018’in ikinci yarısında kâra geçeceklerini vaat etse de, otomasyon sürecini çok hızlı uygulayarak hata yaptıklarını kabul etmekten geri durmadı. Model 3’ün teslimatındaki gecikmelerin yanı sıra, Model S ve Model X talebindeki düşüşler Musk’ın önünde duran sorunlar olarak öne çıkıyor. Mart ayında, hidrolik arızası nedeniyle 123 bin Model S aracı geri çağıran Tesla’nın yaşadığı sıkıntılar bunlarla sınırlı kalmadı. Kaliforniya’da oto-pilotta bir Tesla Model X’in ölümlü kazaya karışması da şirketi oldukça zor durumda bıraktı. Ancak bu sorunları görece olarak aşan Tesla Motors, vaat ettiği seri üretim konusunda oldukça sıkıntı yaşıyor.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Ekim 2018 sayısında…

 

Dikkat çekenler...