ÇiN’iN ENERJi POLiTiKASININ iKi YÜZÜ

shutterstock_354568238Dünyayı en çok kirleten ülke şimdi yenilenebilir enerji yatırımlarında küresel lider olma yolunda. Çin, son beş yılda yenilenebilir enerji yatırımlarında daha önceki pazar lideri Avrupa Birliği’ni geçti.

Ümit Sinan

Çin’in enerji politikasında bir gariplik var. Dünyayı en çok kirleten ülke… Küresel sera gazı salınımlarının yüzde 23’ünü Çin gerçekleştiriyor. Zaten dünya üzerinde Çin ile ABD, AB, Hindistan ve Rusya zehirli gazların yüzde 60’ını atmosfere veriyor. Ama Çin aynı zamanda yenilenebilir enerji harcamalarında dünya lideri…
Çin, 2015 yılında temiz enerjiye AB’nin 2.5 katı daha fazla harcama yaptı ve rüzgar ve güneş teknolojileri uygulamalarında gelecek beş yıl içinde bölge lideri olacak. Ayrıca, geçen yıl elektrikli araç satışları 450 bin adetle, AB’den yüzde 50 daha çok gerçekleşti. 2014 yılında da ilk kez, yenilenebilir enerji araştırma ve geliştirme harcaması da Avrupa’dan daha fazla oldu.
İklim değişikliği düşünce kuruluşu E3G’nin CEO’su Nick Mabey, 10 yıl önce AB’nin Çin’i yeşil enerji konusunda büyük bir ihracat pazarı olarak gördüğünü belirterek, “Şimdi küresel temiz enerji ekonomisini domine etmenin eşiğindeler. AB yarışta kalmak için daha kararlı hareket etmeli” diye konuşuyor.
Çin temiz elektrik için altyapısını rekor hızda inşa ediyor. Geçen yıl yeni enerji kapasitesinin yüzde 90’ı yenilenebilir kaynaklardan sağlandı. Çin’in kömür tüketimi de 21’inci yüzyılda ilk kez 2014 yılında düşüş gösterirken, geçen yıl da ilk kez karbon gazı salınımı yüzde 1.5 ile düşüş gösterdi.

Devamı Derin Ekonomi Haziran 2016 sayısında

Dikkat çekenler...