Avrupa’da enerji kıtlığı

DOĞALGAZ KRİZİ YAŞAYAN AVRUPA KAVURUCU SICAKLARLA BOĞUŞURKEN, DÜNYA ÇAPINDA BİRÇOK BÖLGEDE AŞIRI İKLİM OLAYLARI YAŞANIYOR. DOĞALGAZIN KIŞIN KARNE İLE VERİLMESİ TARTIŞMALARININ YAŞANDIĞI AVRUPA’DA ENERJİ KRİZİNDEN EN AZ YARA İLE ÇIKMAK İSTEYEN HÜKÜMETLER VE YEREL YÖNETİMLER İSE ENERJİ KITLIĞI KARŞISINDA ACİL DURUM İLAN EDEREK TASARRUFA YÖNELİK FARKLI TEDBİRLER ALMAYA BAŞLADI.

KADRİYE N. TUNÇSİPER

Rusya Ukrayna Savaşı ile daha görünür hale gelen enerji krizi ile beraber enerjide kıtlık, kaçınılmaz hale geldi. Kavurucu sıcaklar ile boğuşan Avrupa başta olmak üzere dünyada birçok ülkede yönetimler halkın tasarruf tedbirlerine uyması için çabalıyor.

Kış başlamadan doğalgaz depolarını yüzde 80 dolu bulundurma hedefi belirlese de, halen Avrupa Birliği (AB) çapında doğalgaz doluluk oranı yüzde 62 seviyesinde ve Avrupalı yöneticiler Rus gazının tamamen kesilmesi durumunda ne yapacağını belirlemek için ilave planlar üzerinde harıl harıl çalışıyor. AB’de kabul edilen REPowerEU planı, enerji verimliliğini teşvik ederek, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesini ve fosil yakıtları evlerde, endüstride ve enerji üretiminde yenilenebilir kaynaklarla değiştirerek senaryoyu iyileştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca AB Parlamentosu Enerji Komitesi enerji tasarrufunu 2030 yılına kadar yüzde 14,5’e yükseltme ve her ülke için bağlayıcı katkılar belirleme önerisini kabul etti. Parlamento üyeleri, AB çapında enerjinin 2030’a kadar yüzde 45’ini yenilenebilir kaynaklardan elde etme hedefini de büyük bir çoğunlukla destekledi. Bu nedenle kısa vadeli önlemler olarak her ülke enerji tasarrufu için planlarını açıklamaya başladı.

GÜNDEM ENERJİDE İSRAFI ÖNLEMEK

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre ısı ayarının bir santigrat derece oynaması, yıllık 10 milyar metreküp tasarruf edilmesi anlamına geliyor. Bu nedenle sıklıkla ülkelerde yaz aylarında klimalarda derecenin düşük ısıya ayarlanmaması tavsiye ediliyor.

Fransa’da hanelerde doğalgaz kazanlarının daha verimli kazanlar ile değiştirilmesi ve elektrikli ısıtma için ilk kez 2018’de kabul edilen teşviklerin artırılacağı duyuruldu. Ayrıca enerji tasarrufu için bazı sokak lambaları kısılacak.

Almanya’da hükümet bir doğalgaz krizi içerisinde olduklarını kabul ederek, 3 aşamalı Gaz Acil Durum Planı’nda uyarı seviyesine geçtiklerini duyurdu. Başbakan Olaf Scholz, yayınladığı makalede önümüzdeki kış için haneler ve sanayinin ne kadar çok enerji tasarrufu yapabilirse yapması gerektiğini açıklarken, otoyollarda hız sınırının düşürülerek yılda 2 milyar litre benzin tasarrufu yapılması tartışılıyor. Ayrıca Şehirler ve Belediyeler Birliği kış aylarında doğalgaz kıtlığı karşısında, halka ortak ısınma alanları kurulması çağrısında bulundu. Bazı eyaletlerde ise sıcak su kullanımına sınırlama getirildi.

Slovenya’da ise hükümet, kamu binalarında ısıtma ve soğutmanın sınırlandırılması gibi bir dizi enerji tasarrufu önlemini uygulamaya koyarken, acil durum önlemleriyle yüzde 10 enerji tasarrufu sağlamayı hedefliyor. Buna göre yaz aylarında kamu binalarında soğutma, 25 derecenin altına düşürülmeyecek. Benzer şekilde Yunanistan’da da hükümet klimaların 26 derece ile sınırlandırıldığını duyurdu.

Devamı Z Raporu Dergisi Ağustos 2022 sayısında…

Dikkat çekenler...