Türkiye’nin ilk unicorn’u Peak Games

10 YAŞINDA BİR GİRİŞİM OLAN PEAK GAMES, 1,8 MİLYAR DOLARA EL DEĞİŞTİREREK, TÜRKİYE START-UP TARİHİNE GEÇMEYİ BAŞARDI. PEAK’İN HİKÂYESİ ASLINDA ESKİ EKONOMİ ŞİRKETLERİNE KAŞI START-UP’LARIN ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA ORTAYA KOYUYOR. ŞİRKETİ BÜNYESİNE KATAN ZYNGA İSE, PEAK’TE GÖRDÜĞÜ POTANSİYELE YATIRIM YAPARAK DÜNYA ÇAPINDA BİR ŞİRKET OLMA HEDEFİNİ AÇIKÇA SERGİLEMİŞ OLDU.

H. KEREM FINDIK

Takvimler 1 Haziran 2020’yi gösterdiğinde Türk internet girişim dünyasının en büyük satın almasına şahit olduk: ABD’li oyun devi Zynga, Türk oyun devi Peak’i (eski adıyla Peak Games) 1,8 milyar dolara satın aldığını açıkladı. Yani, start-up dünyası deyimiyle Türkiye’nin ilk unicorn’u (piyasa değeri 1 milyar doları aşan start-up) el değiştirmiş oldu. Henüz 10 yaşındaki bir internet girişiminin hikâyesine yakından bakalım.

TÜRKİYE’NİN EN DEĞERLİ 20 ŞİRKETİNDEN BİRİ

1,8 milyar dolarlık büyüklüğü göz önüne aldığımızda şunu kaydetmemiz gerekiyor: Peak günümüzde Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören bir hisse senedi olsaydı, en değerli 20 hisse arasında yer alacaktı. Zira 1 Haziran tarihli TCMB kurunu baz alarak bir hesaplama yaptığımızda, 12 milyar 258 milyon TL’lik bir fiyatlandırmadan bahsedebiliriz. Bu fiyat ise Peak’ten Türkiye’nin en değerli 17. şirketi olarak bahsetmemize neden olacaktı. Yani, Vakıflar Bankası, Arçelik, Koza Altın ve Şişecam gibi kısmen geleneksel ve eski ekonomiyi temsil eden şirketleri geride bırakacaktı. Bu şirketler arasındaki en yaşlı şirket unvanına sahip olan da 1934 yılında kurulup 1935’te faaliyete geçen Şişecam dikkatimizi çekiyor. Öte yandan, benzer bir mukayaseyi General Electric ve Zoom Video Communications için de yapabiliriz. 17 Haziran’da 66,7 milyar dolarlık piyasaya değerine ulaşan Zoom, 63,3 milyar dolar değere sahip olan ve 1892’de kurulmuş General Electric’i geride bırakmayı başardı.

TÜRK OYUN PAZARI 830 MİLYON DOLAR BÜYÜKLÜĞE SAHİP

Peki, 1,8 milyar dolara el değiştiren Peak’in doğduğu ve büyüdüğü Türk oyun piyasasındaki durum nasıl? Sorunun cevabı için espor ve oyun ajansı Gaming in Turkey’in hazırladığı ‘Türkiye Oyun Sektörü – 2019’ başlıklı rapora bakabiliriz. Rapora göre, ülkemizde 2019’da oyun pazarı 830 milyon dolar büyüklüğe sahip görünüyor. 2018’deki veri ise 853 milyon doları işaret ediyor. Düşüşün açıklaması dolar kurunda görülen dalgalanmaya bağlanıyor.

Raporda ülkemizdeki oyuncu sayılarına da yer veriliyor. 2018’de Türkiye’de 30 milyon oyuncu bulunurken, bunun 2019’a 32 milyona yükseldiği belirtiliyor. Çalışmada elde edilen gelirin platformlara göre dağılımları da aktarılıyor. 2018’deki 853 milyon dolarlık hasılatın 400 milyon doları mobil taraftan geliyor. Buna karşılık konsol oyunları da 453 milyon dolar gelire sahip görünüyor. 2019 yılı için platform gelirlerine ilişkin veri bulunmuyor.

Devamı Z Raporu Dergisi Temmuz 2020 Sayısında…

Dikkat çekenler...