AVM ekonomisi nasıl ayakta kalacak?

KORONA VİRÜS SALGINININ KÜRESEL VE YEREL EKONOMİLERDEKİ TAHRİBATI AĞIR OLDU. PEK ÇOK SEKTÖRDE TAŞLAR YERİNDEN OYNADI. BU SEKTÖRLERDEN BİRİ DE PERAKENDE SEKTÖRÜ. NORMALLEŞME ADIMLARI KAPSAMINDA 11 MAYIS’TA KADEMELİ OLARAK AÇILMAYA BAŞLAYAN AVM’LER, EVE KAPANMA DÖNEMİNDE E-TİCARET HACMİNİN ARTMASININ DA ETKİSİYLE ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR.

ESRANUR EYUPOĞLU

Salgın öncesi dönemde AVM’ler sadece alışverişin değil eğlencenin de merkezi haline gelmeye başlamıştı. Artan rekabette farklılaşmak isteyen AVM’ler, yeni konseptler için arayışa girerken, bu durum hem çocuklara hem de yetişkinlere özel hizmet veren şirketlerin sayısının artmasına sebep olmuştu. Sektör bu süreçte ciddi bir ivme kazanmıştı fakat korona virüs sebebiyle bu yükseliş yarım kaldı. Bu dönemde başta İstanbul olmak üzere pek çok şehirde AVM’ler herhangi bir karar beklemeden süpermarket, hijyenik ürün satan mağaza ve eczaneleri açık bırakarak kapandıklarını duyurdu.

11 Mayıs 2020 itibariyle Türkiye genelinde 436 AVM’den 420’si yani yüzde 96’sı açıldı ancak sokağa çıkma yasakları ve bayram tatili sebebiyle mağazaların açılma oranları yüzde 30’larda kaldı. Salgın öncesi dönemde Türkiye’de bir günde AVM’lere giren kişi sayısı 6,5 milyon iken, 11 Mayıs Pazartesi günü 1 milyon 226 bin giriş oldu. Bununla birlikte AVM’ye giren 10 kişiden 8’i alışveriş yaptı. Açılan mağazalardaki ortalama ciro ise normale oranla yüzde 40 seviyesindeydi.

NORMALLEŞME ZAMAN ALACAK

Korona virüsü salgınında üretim ve perakende ticarette yaşanan duraksama 1 Haziran 2020 tarihinde mağazaların açılmasıyla yerini kademeli normalleşmeye bıraktı. Fakat açık alanlarda hızla başlayan kontrollü sosyal hayat kapalı alanlarda çok yoğun görülmedi. Dünyada da benzer bir durum söz konusu. Tahminlere göre ise perakende alışverişte e-ticaretin payı çok hızlı şekilde artmaya devam edecek ve perakende sektöründe en az yüzde 25 küçülme olacak.

Normalleşmenin 2021 başına sarkabileceği düşünülüyor. Bununla birlikte korona virüs döneminde evde kal çağrısına uyan vatandaşların online alışverişe yönelmesi ile perakendede e-ticaret oranı yüzde 5’lerden yüzde 50’lerin üstüne çıktı. Bu sebeple ABD’li Green Street Advisor, ABD’de 2021 sonuna kadar AVM’lerde yer alan mağazaların yarıdan fazlasının kapanacağını belirtirken, İsviçre merkezli UBS ise 2025 sonuna kadar 100 bin mağazanın kalıcı olarak kapanmasını bekliyor.

Devamı Z Raporu Dergisi Temmuz 2020 Sayısında…

Dikkat çekenler...