TÜRK FUTBOLU NASIL KURTULUR?

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un geçtiğimiz ay kulübün borç durumu ile ilgili yaptığı açıklamalar, Süper Lig ekiplerinin ve genel olarak Türk futbol kulüplerinin mali durumlarını yeniden tartışmaya açtı. Dört büyükler başta olmak üzere kulüplerin gelirlerinin çok üzerindeki gider durumu, sportif yaptırımlar dâhil birçok olumsuz gelişmeyi beraberinde getiriyor. Yüksek transfer ücretleri, yöneticilerin borçlanma sorumluluğunun olmaması, kulüplerin hem halka açık şirket, hem de dernek statüsünde faaliyet göstermesi gibi sorunlar karşısında uzmanlar daha profesyonel yönetim modellerinin, iç denetim ve yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini savunuyor. Bu arada, Avrupa’da örneklerini gördüğümüz gibi, Çin veya Körfez sermayesinin takımları satın almasının bir seçenek olabileceğini düşünenler de var. Çözüm yolu ne olursa olsun, döndürülemez hale gelen borçlar karşısında Türk futbolunun kurtarılması için bir an önce harekete geçilmesi gerekiyor.

Kadriye N. Tunçsiper

Türk futbolu son yıllarda büyük başarılar elde edemese de borçluluk açısından Avrupa’da ilk 3 içerisinde bulunuyor. Endüstriyel futbolun ortaya çıkardığı büyük gelirlere rağmen bir türlü çözülemeyen borçluluk durumu, artık döndürülemez hale geldi. Öyle ki Avrupa’nın en fazla gelir elde eden 6. ligi olmasına rağmen milyarlarca lirayı bulan borçluluk durumu, kulüplerin sportif başarılarını da tehdit ediyor.

DÖRT BÜYÜKLER BORÇ SARMALINDA

Bu yıl itibariyle Türk futbolunun lokomotifi ve dört büyükler olarak adlandırılan kulüplerin toplam borcu 10 milyar TL’ye ulaştı. 3,5 milyar lira ile Fenerbahçe’nin başı çektiği listede Galatasaray 2,8 milyar TL, Beşiktaş ise 2,1 milyar TL ile sıralanıyor. Trabzonspor ise 1,1 milyar TL borçlu. UEFA’nın Finansal Fair Play kurallarına rağmen kulüplerin borç ivmesinde bir azalma yok. Öyle ki geride kalan 6 yıl içerisinde borçluluk, Galatasaray’da yüzde 253, Fenerbahçe’de yüzde 208 ve Beşiktaş’ta yüzde 222 artış gösterdi. Trabzonspor ise yüzde 432 oranında artış ile borcuna borç katmayı sürdürdü. Futbol kulüplerinin gelirleri arasında en önemli kalemleri oluşturan yayın gelirleri, sponsorluk, kombine satışı, maç günü gelirleri ve forma satışlarından kazanç gelmeye devam etse de, önümüzdeki birkaç yıldaki gelirleri finans kuruluşlarına temlik edilmiş durumda. Daha açık bir ifade ile elde edilen gelirler, özellikle faiz ve kur farklılıkları nedeniyle katlanan borçları azaltmaya yetmiyor.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Eylül 2018 sayısında…

Dikkat çekenler...