AB LİDERLERİ ANKARA’DA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’LA GÖRÜŞTÜ: Gümrük Birliği güncellenmesine yeşil ışık

AB KONSEYİ BAŞKANI CHARLES MICHEL İLE AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI URSULA VON DER LEYEN, 6 NİSAN 2021’DE ANKARA’DA CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’I ZİYARET ETTİ. İKİ TARAF AÇISINDAN DA OLUMLU BİR YENİ ADIM OLARAK NİTELENDİRİLEN GÖRÜŞME, İLİŞKİLERDE ÖNEMLİ BİR CANLANMAYA İŞARET EDİYOR. GÖRÜŞMELERDE, TÜRKİYE İÇİN ARTIK DEZAVANTAJA DÖNÜŞMÜŞ BULUNAN GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI’NDA GÜNCELLEMESİ FİKRİNE DE YEŞİL IŞIK YAKILDI.

MEHMET ALİ DOĞAN

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı 6 Nisan 2021 tarihinde Ankara’da ziyaret ederek görüştüler. AB liderleri arasındaki çatışmadan kaynaklı olduğu açıklanan protokol kriziyle anılsa da bu ziyaret, Türkiye-AB ilişkileri açısından kritik 25-26 Mart AB Zirvesi’ni takiben, iki taraf açısından da olumlu bir yeni adım olarak, diplomasi tarihinde yerini aldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmelerde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirildi. AB ile iş birliğinin katılım perspektifi temelinde ve tesis edilmeye çalışılan olumlu gündem kapsamında geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alındı. Görüşmeler sonunda AB liderleri, Türkiye’deki demokrasi, hukuk ve temel haklara ilişkin Avrupa’da var olan tüm kaygılardan ayrı olarak, Doğu Akdeniz’de düşen gerilim nedeniyle Türkiye’yi olumlu yönde teşvik edecek adımlar atma kararı aldı. Buna göre, gerilimi düşürücü eylemler devam ettiği sürece Türkiye ile kademeli, orantılı ve geri dönülebilir şekilde iş birliğini geliştirmeye hazır olduğu kaydedildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TÜRKİYE’NİN AB SÜRECİNİN NİHAİ HEDEFİ TAM ÜYELİK

AB liderlerinin açıklamalarında Türkiye’nin aday ülke statüsünden söz edilmezken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yazılı açıklamasında, Türkiye’nin AB sürecinin nihai hedefinin tam üyelik olduğunu vurguladı ve AB’nin pozitif gündemi destekleyecek somut adımlar atması gerektiğini belirtti. “Bölgesel krizlere sürdürülebilir çözümler üretilmesinin, Türkiye ve AB ülkelerinin ortak menfaatine olduğu” vurgulanan görüşmede mülteci sorunu ve terörle mücadele konularında AB ile Türkiye arasında yapılacak olan işbirliğinin istikrar için önemine değinen Erdoğan, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasına ilişkin eleştirilere cevap olarak kadına karşı şiddetle mücadelede mevcut yasalar çerçevesinde hukuki mekanizmaların güçlendirilerek devam edileceğini söyledi.

Devamı Z Raporu Dergisi Mayıs 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...