Türkiye’nin bekası ve Türk varlıkları

Ekonomiyi en iyi anlatan unsur somut gelişmeler ve bu gelişmeleri anlatan rakamsal ifadelerdir. Bir ev hanımının yaptığı işlerin, harcadığı emeğin parasal karşılığını çoğu zaman gözardı ederiz. Oysa, akşam oturduğumuz sofraya konulan yemeğin hikayesi basit gibi görünse de çok çetrefilli bir süreçtir. Ev ekonomisini döndürmek için ‘kadının görünmez eli’ gibi, bir ülke ekonomisinin de yatırım, üretim, istihdam ve ihracat gibi temel büyüklüklerden ibaret olmadığı bir gerçek. Şu sıralar bunun önemini daha iyi anlamamıza neden olan güzel gelişmeler oluyor. Türkiye; Suriye’de oluşan devlet boşluğu bedeniyle yıllardır büyük terör tehdidiyle karşı karşıya. Güneyimizdeki jeopilitik risk Türkiye’nin yumuşak karnı olarak görüldü hep. Yatırımcının da kredi derecelendirme kuruluşlarının da şimdiye kadar bu gerekçeyle Türkiye’yi kötü görme/gösterme çabalarını unutmadık. Evet; sözü Türkiye’nin bekası için hayati önem taşıyan ‘Zeytin Dalı Harekatı’na getireceğim.
Türkiye, haklı olarak kendi ulusal güvenliğine yönelen bu tehdidi minimize etmek için adım attı. Eskide olsa; bu gelişme karşısında piyasaların çakılması beklenirdi. Ancak devir değişti.

Terörle mücadelede elini güçlendirecek bu adımın iç piyasalara etkisi olumlu oldu. Türk Lirası; dolar ve avro başta olmak üzere yabancı para birimleri karşısında güçlendi. Borsa İstanbul; Mehmetçiğin cephede elde ettiği zaferleri selamlarcasına rekorlarla yükselişini sürdürüyor. Yatırımcının Türkiye’nin geleceğine ve Türk varlıklarına ilgisi zirvede. Ulusal güvenlik konu olunca gözünü budaktan sakınmayan Türkiye, güçlü ordusu ve kararlı duruşu sayesinde uluslararası piyasalarda çok güçlü bir pozisyonda. Bütün dünyanın kilitlendiği Afrin’i teröristlerden temizleme
operasyonuyla; Türkiye terör riskini yok etme kararlılığını ortaya koydu. Manevi değeri yüksek bu kutlu seferin maddi boyutunu mevzu bahis bile etmiyoruz. Çünkü güvenlik ve huzur için Türkiye yıllardır kaynak ayırma konusunda ne gerekiyorsa yapıyor zaten. Bu anlamda ülke olarak elimiz güçlü.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Şubat 2018 sayısında….

Dikkat çekenler...