Türkiye ‘unicorn’ları ile atakta

Borsa İstanbul’un en değerli şirketi Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası A.Ş’nin değerinin 8,5 milyar dolar olduğunu belirttikten sonra Türkiye şirketi Trendyol’un Softbank ve Qatar Refah Fonundan en son aldığı yatırımlar ile beraber şirket değerlemesinin 10 milyar dolar üzerine çıktığını belirtelim.
Trendyol’un en büyük yatırımcılarından biri de 350 milyon dolarlık girişim sermayesi ile Alibaba’dır. (Çin’in ve Dünyanın en büyük pazaryeri şirketi). Türkiye’nin nitelikli girişimci sayısındaki artış bir müddettir dünya piyasalarında farkındalık yaratmaktadır. Çoğu zaman acımazsızca ve haksızca eleştirilere karşın Türkiye Unicorn gelişiminde ivme almıştır. Trendyol, Hepsiburada ve PeakGames de dahil edilirse, Türkiye’deki “Unicorn” sayısı 5’e çıktı. Geçtiğimiz ay Hepsiburada’nın, ABD Borsasında, Nasdaq’a kote olmasıyla değerinin 4,5 milyar dolar olduğuna şahit olduk. Ayrıca sektör uzmanlarının verdiği bilgilere göre yılsonuna kadar yeni Türkiye menşeli “Unicorn”ların çıkacağını, ayrıca çok kısa sürede 10 kadar şirketin bu değerlemelerin üzerinde gerçekleşmelere sahip olacağını isim vererek ifade ediyorlar. Yani pek kısa zamanda on beşin üzerinde şirketimiz bu ünvana sahip olacak.
İşin bir diğer önemli tarafı; bu şirketlerin dış satıma odaklanmasıdır. Her ne kadar Türkiye’de faaliyet gösterse de mesela, değerlemesi 7,5 milyar dolara ulaşan Getir, ABD pazarını da gözüne kestirmiş. İngiltere’de aynı sistem ile hizmete başlamış bile…
Devamı Z Raporu Eylül 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...