Küresel ekonomi yumuşak inişe yaklaşıyor

Küresel ekonomi, enflasyonun istikrarlı bir şekilde düşmesi ve büyümenin devam etmesiyle yumuşak bir inişe başlıyor. Ancak büyüme hızı yavaş kalabilir ve önümüzde bir türbülans olabilir.

Talep ve arz faktörleri büyük ekonomileri desteklediğinden, küresel faaliyet geçen yılın ikinci yarısında güçlü olduğunu gösterdi. Talep tarafında, sıkı parasal koşullara rağmen daha güçlü özel ve devlet harcamaları sürdürülen faaliyetlerin böyle bir gelişmede büyük payı var. Arz tarafında, yeni jeopolitik belirsizliklere rağmen artan işgücü katılımı, tedarik zincirlerinin güçlenmesi  ve daha ucuz enerji ve emtia fiyatları yardımcı oldu.

Bu güçlü görünümün devam etmesi bekleniyor. Temel tahminler altındaki küresel büyüme, bu yıl yüzde 3,1’de sabit kalacak. Sıkı para politikasının hala etkin olduğu ABD ve zayıf tüketim ve yatırımın faaliyete ağırlık vermeye devam ettiği Çin’de daha yavaş büyüme bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise yüksek enerji fiyatları ve sıkı para politikasının talebi kısıtladığı zorlu 2023’ten sonra faaliyetin hafifçe toparlanacağı tahmin ediliyor. Brezilya, Hindistan ve Güneydoğu Asya’nın büyük ekonomilerinde büyümenin hızlanmasıyla diğer birçok ekonomi büyük bir esneklik göstermeye devam ediyor. Gelişmiş ekonomiler için, manşet ve çekirdek enflasyon bu yıl merkez bankalarının enflasyon hedeflerine yakın olarak yüzde 2,6 civarında ortalama olacağı tahmin ediliyor.

Devamı Z Raporu Mart 2024 sayısında…

Dikkat çekenler...