PETROL DEVLERİNİN ZOR YILLARI

Düşük petrol fiyatları küresel petrol devlerini köşeye sıkıştırdı. ExxonMobil’in karı yüzde 58 azaldı, British Petroleum 5.2 milyar dolar zarar etti. Devler petrol darbesini en az hasarla atlatmak için yoğun biçimde işçi çıkarıyor ve mega projeleri erteliyor. Bir trilyon dolarlık yatırım askıya alındı.

Ümit Sinan

 

Petrol ve doğal gaz gerçekten büyük bir endüstri… Öyle ki bu endüstrinin devleri her zaman ezici bir çoğunlukla dünyanın en büyük şirketleri arasında yer aldılar. Petrol fiyatlarındaki dramatik düşüş bilançoları alt üst etse de 2015 yılında dünyanın en büyük şirketleri sıralamasında ilk 10’da 6, ilk 20’de ise 9 petrol-doğal gaz şirketi yer alıyor.

Petrol devleri sıralamasında ilk sırada, aynı zamanda perakende devi Wall-Mart’tan sonra dünyanın ikinci büyük şirketi olan Suudi-Amerikan ortaklığı Saudi Aramco 2015 yılında 478 milyar dolar ciroyla yer alıyor. Ardından Çin’in üç devi Sinopec, CNPC, PetroChina… Sonra aralarına Kuveyt’in petrol devini alan Batı’nın devleri sıralanıyor; ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Kuwait Petroleum Company, British Petroleum, Total…

Ancak bu devler hiç de iyi bir yıl geçirmediler. Petrol endüstrisi 1980 ve 1990’lardaki benzer fiyat çöküşlerinden sonra en kötü dönemlerinden birini yaşıyor.

Devamı Derin Ekonomi Nisan sayısında…

 

Dikkat çekenler...