Kripto parayla barışmak

İnsanoğlunun geçmişiyle yaşıt olan ticaret, her devirde kendi kurallarını da belirliyor. İlk çağlarda ürün takasıyla başlayan alış veriş, medeniyetin gelişmesiyle yerini para sistemlerine bıraktı. Zamanla değişen ödeme sistemleri hem çeşitlendi hem de teknolojinin gelişmesiyle kolaylaştı. Bugün ise bambaşka bir ödemeler sistemi dünyasıyla karşı karşıyayız. Baş döndürücü bir hızla ilerleyen dijital dünyada, değerli kağıtların yerini dijital sistemler alıyor.

Özellikle bankacılık sektöründe teknolojinin en çabuk hayatımıza giren ve kullanıcısı için de en heyecan veren alanı ödeme sistemleri olarak karşımıza çıkıyor. Banknot kağıtların, çeklerin, senetlerin yerini dijital paralar almaya başladı. Birkaç yıl önce hayatımıza giren ‘kripto paralar’ın önemi artıyor. Konvansiyonel para ve ödeme sistemleri artık oldukça hantal olarak görülmeye başlandı. Dijital parayı kullanmak isteyenler için ‘dijital cüzdan’ ve ‘dijital hesap’ uygulamaları çalışılıyor.
Özel girişimlerle gündelik hayatın önemli gündem maddelerinden biri haline getirilen kripto paralara nihayet ülkeler de el atmaya başladı. Bu yıl Japonya’nın ev sahipliği yaptığı G20 toplantılarında konu etraflıca konuşuldu. G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları zirvesinin ardından yayınlanan ortak bildiride bu konudaki gelişmelere dikkat çekildi. G20 bünyesinde faaliyet gösteren Finansal İstikrar Kurulu‘nun ve küresel çaptaki diğer regülatörlerin, kripto para birimlerini yakından takip etmesini talep etti. ‘Kripto paralar’ için daha büyük bir çaba sarf edilmesi ve bunların regülasyonlarına daha düzgün bir yaklaşım uygulanması gerektiği vurgulandı.
Bildiride; bu konuyla ilgili önceki yıllara kıyasla daha fazla yer verilmesi dikkat çekti. Dünya ekonomisine yön veren liderler; kripto para birimlerine küresel standart getirilmesi hususunda görüş birliğine vardı. Bildiride dikkat çeken en can alıcı nokta ise bu sisteme ilişkin güvenlik endişeleri oldu. Bildirinin ilgili bölümü şöyle: “Kripto varlıklar da dahil olmak üzere teknolojik yenilikler, finansal sisteme ve küresel ekonomiye fayda sağlayabilir. An itibarıyla kripto varlıklar küresel finansal istikrarı için bir tehdit oluşturmazken; tüketici ve yatırımcı koruması, kara para aklama ve terör finansmanı gibi konular da dahil olacak biçimde çeşitli risklere karşı duyarlıyız…”

Devamı Z Raporu Eylül 2019 sayısında …

Dikkat çekenler...