NEW YORK SAVCISI PETROLÜ HAYATIMIZDAN ÇIKARTABiLiR

Meliha Okur

Onlar, “Hidrojengiller Ailesi.” 8.5 yaşındaki Lili Ferruh; 47 yaşındaki ebe-hemşirelikten adım adım bilim kadınlığına terfi eden, yazdığı kitapla eşine “Hidrojen romantiği” diyen Ayfer; ve yaşayan canlı tarih, bilim insanı Turhan Nejat Veziroğlu… Bu aile muhteşem bir bilim üçlüsü… Lili, konferanslarda metin dağıtıyor. Ayfer sunumları hazırlıyor. Prof. Veziroğlu konuşuyor. Biz, farkında değiliz ama Mars yolculuğunun anahtarlarından biri Veziroğlu’nun buluşu. Küresel ısınmayı önleyecek anahtar da onun… Ünlü. Patagonya’da bile adı parklara verilmiş, Kendisiyle konuşurken zaman tünelinde yolculuğa çıkıyor insan. Size geçmişi ve geleceği birlikte anlatıyor. Çok sağlıklı. Bunu sofradan aç kalkmasına bağlıyor. 92 yaşında. Yaşını tersten okuyor, 29 yaşında. Sigara, içki içmiyor, stres yapanları yanından uzaklaştırıyor. Kavgadan, kavgalı toplantılardan kaçıyor.. Televizyonda evlenme programlarını izliyor. Trajedi filmlerine gitmiyor, komediye bayılıyor. Çocuk filmlerini kaçırmıyor. Sağlıklı olmak için “güleceksiniz, ağlamayacaksınız” diyor. Bir de durmadan seyahat ediyor. İspanya Zaragoza’da 21’inci Dünya Hidrojen Enerji Konferansı’na katıldı, ayağının tozuyla geldiği İstanbul’da sohbet ettik. Rusya’ya uçacaktı. Bir bilim adamının güncesini dikkatinize sunmak istedik.

Hidrojen enerjisi diye 46 yıldır mücadele veriyorsunuz Hidrojen enerjisi 8.5 yaşındaki kızınız Lili’ye nasıl bir dünya sunacak?
Yaşanabilir, nefes alabileceği bir dünya sunacak. Hava kirliliğinin yüzde 20 si toplu taşıma araçlarından, ulaşımdan kaynaklanıyor. Otomotiv çok fazla fosil yakıt kullanıyor, dünyayı en fazla onlar kirletiyor. Suçlular yani. Bu suçtan hidrojen enerjisi ile kurtulacaklar.
Endüstri hidrojenli araç üretmiyor mu?
Toyota’dan Mirai, Honda’dan Clarity. Piyasaya çıkmadan kullandık bu arabaları. Hiç ses yok. Uçak gibi. Hava kirliliği falan da yapmıyor. Tabii hidrojeni nereden ürettiğinize bağlı bunlar. Honda, Toyota, BMW, Mercedes, hepsi üzerinde çalışıyor.
Cahilliğime verin, kazalar azalır mı?
Ölümcül kazalarda azalma olabilir. Arabalar çarpıştığı zaman yangınlar çıkıyor zehirli gaz yayılıyor ve insanlar zehirleniyor. Hidrojenli arabalar çarpıştığı zaman hidrojen çok hafif bir gaz olduğu için havaya doğru gidiyor. Dolayısıyla etrafa yayılmıyor, radyasyon vermiyor. Kaza sonrası insanlar yürüyerek çekip gidiyor.
Hidrojen enerjisi yaygın olarak ne zaman hayatımıza girer?
Japonya, ABD ve Almanya’da insanların hayatına girdi bile. Bu üç ülke hidrojen ile ilgili bütün araştırmayı ve teknolojileri üretiyor… Japonların hidrojenleri yok, Afrika ve Arjantin’de hidrojen üretmeyi, üretilen teknolojiyi de dünyaya satmayı planlıyorlar.

Devamı Derin Ekonomi Temmuz 2016 sayısında…

Dikkat çekenler...