Hindistan’da çiftçi isyanları yakında biteceğe benzemiyor

Hindistan’da çiftçiler geçtiğimiz Eylül ayında meclisten geçen üç tarım yasasını protesto ediyor. Yasaların lağvedilmesi konusunda ısrar eden çiftçi sendikaları ve temsilcileri hükümetin önerdiği yasa değişikliklerini kabul etmeyeceklerini açıkladı. Çoğunluğu Pencap, Haryana ve batı Uttar Pradeş eyaletlerinden gelerek 26 Kasım’dan bu yana Delhi’nin çeşitli sınır noktalarında kamp kuran binlerce çiftçi yasaların feshedilmesini istiyor.
Hükümet yeni yasalarla tarımda ticareti serbestleştirmeyi amaçlarken, çiftçiler bu yasaların hükümetin başlıca mahsuller için sunduğu garantili asgari fiyatı ortadan kaldırarak, fiyatların kendi aleyhine çevirmesinden ve kendilerini büyük şirketler ve tüccarlar karşısında savunmasız bırakmasından endişe ediyor. Öte yandan hükümet, çiftçilerin yanlış bilgilendirildiğini ve tarım ürünlerinin asgari fiyat temelinde alınmaya devam edeceğini söylüyor. Çiftçiler buna ikna olmadığı gibi, hükümetin yasaları 18 ay süreyle askıya alma teklifini de reddetti. Hükümet çiftçilerin liderleriyle sonuncusu 22 Ocak’ta olmak üzere toplam 11 tur görüşme yapmış olsa da, çıkmaz hala devam ediyor.
Hükümet ve çiftçi temsilcileri yeni görüşmelere hazır olduklarını açıklamalarına rağmen, her iki taraf da geri adım aymaya hazır olmadığından sorunun çözümü konusunda hiçbir ilerleme kaydedilemedi. 26 Kasım’dan bu yana, trafik kazaları, kalp krizi ve soğuk dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle Delhi sınırlarında 60’tan fazla kişi öldü. Kimileri intihar ederken, kimileri de hastalık kaparak evlerine döndükten sonra hayatını kaybetti. Çiftçi lideri Rakesh Tikait, 18 Şubat’ta yaptığı açıklamada, merkezi hükümetin yeni tarım yasaları konusunda taleplerini kabul etmemesi halinde çiftçilerin gösterileri ülkenin doğusundaki Batı Bengal eyaletine taşıyacaklarını açıkladı. Traktörlerle eylem yapan çiftçiler, protestoların bir parçası olarak 18 Şubat’ta ülkenin farklı bölgelerindeki tren trafiğini dört saatliğine durdurdu. Traktör eyleminden sonra çiftçilerin yeni tarım yasalarına karşı en büyük protesto şekli tren trafiğini durdurmak (rail roko) oldu.
Devamı Z Raporu Mart 2021 sayısında …

Dikkat çekenler...