‘Geliyor gelmekte olan’

Müphemiyeti hiç sevmeyiz, öyle değil mi? Belirsizlik can sıkar, tat kaçırır… Daha da artarsa duygu durumunda ya da psikolojide bozukluklara yol açar… Öfkeli, ve gergin biri olur çıkarız. O zaman da yanlış kararlar alabilir, geleceğimizi iyice karartıp içinden çıkılmaz bir hâle sokabiliriz.
O nedenle ister özel yaşam olsun ister siyaset isterse de iş dünyası, bir adım ötesini görebilmek için yapılan tüm çalışmalar çok kıymetli… Sonuçlar istediğimiz ya da beklediğimiz gibi olmasa da her cevap belirsizlikten daha iyidir…
Ekonomik yaşamın nereye evirileceği ile ilgili gözden kaçırılmaması gereken bazı çalışmalara bakmakta fayda var. Dünya Ekonomik Forumu’nun web sitesindeki, Future of Work Başkan Yardımcısı Robert Brown tarafından kaleme alınmış “Geleceğin Meslekleri Erken Geldi” başlıklı yazı bize biraz olsun ışık tutabilir.
Brown, Cognizant adlı şirket tarafından birkaç senedir yapılan analizlerle belirlenen “Gelecek 10 yıl içinde ortaya çıkacak meslekler” listesinin, pandeminin de etkisiyle, hayatımıza beklenenden daha erken, hatta şimdi girmeye başladığını yazmış. Çocuklarınız bu 10 yeni meslekten birine yönelirse hemen reddetmemek iyi olabilir…Brown’ın listesini ve açıklamalarını kendi yorumlarımızı da katarak sıralayalım:
1. ‘Evden Çalışma’ Yöneticisi: Tahminlere göre; 2020 öncesinde şirketlerin yalnızca yüzde 5’inin ‘uzaktan çalışma’ politikası varmış. Pandemiyle birlikte mümkün olan tüm işlerin bu düzene geçtiği, hatta büyük çoğunluğun pandemi sonrasında da bu çalışma şeklini sürdürmeye niyetli olduğu gözlemleniyor. O hâlde, iş yaşamı bu düzende devam ederken en iyi verimi almak için çevrim içi yeteneklerini geliştirmiş yöneticilere de ihtiyaç olacak.
Devamı Z Raporu Haziran 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...