Enflasyonla mücadelede bir başarı hikayesi

Merkez bankaları için zorlu zamanlar. Enflasyondaki 2021 yükselişi birçok merkez bankasını şaşırttı. Federal Rezerv Başkanı Jay Powell geçen yıl “Enflasyon hakkında ne kadar az şey bildiğimizi şimdi daha iyi anlıyoruz” demişti.

Son 30 yılda merkez bankacılığında yaşanan önemli gelişmeler, özellikle de enflasyon hedeflemesi olarak bilinen çerçevedeki ilerlemeler olmasaydı, bu zorluklar çok daha zor olacaktı. Bu değişikliklerin gerçekleşmesi bir ekip çalışmasının ürünü olsa da en az herkes kadar sorumlu olan kişi, İsveç Riksbank’ın eski başkan yardımcısı olan ve şu anda prestijli Stockholm Ekonomi Okulu’nda profesör olarak görev yapan Lars E.O. Svensson’dur.

Fed’in eski başkanı ve 2022 Nobel ödüllü Ben Bernanke verdiği bir demeçte, “Lars para politikasındaki kritik konulara ilişkin harika içgörüler sağladı” dedi. “Yaratıcılığı ve düşünce bağımsızlığı gerçekten etkileyici.”

Enflasyon hedeflemesi kapsamında, merkez bankaları uzun vadeli enflasyon hedefini açıkça taahhüt eder ve kontrol ettikleri politika faiz oranlarını hareket ettirerek bu hedefe ulaşmak için çalışırlar. Örneğin merkez bankalarının şu anda yaptığı gibi faiz oranlarını yükseltmek, konut ve diğer faize duyarlı mallara yönelik harcamaları kısarak enflasyonu düşürme eğilimindedir. Svensson enflasyon hedeflemesine ilk geçenlerden biriydi. O zamandan bu yana merkez bankacılarını, özellikle enflasyon hedefine ulaşmak için gelecekteki politikanın izleyeceği yol konusunda kamuoyuna açık olmak suretiyle, çerçeveyi sürekli olarak geliştirmeye teşvik eden sesli bir savunucu olmuştur.

Devamı Z Raporu Mayıs 2023 sayısında…

Dikkat çekenler...