Sektörler için korona ile mücadele rehberi

NORMALLEŞME SÜRECİNDE FARKLI İŞ KOLLARINDA UYGULANACAK KORONA VİRÜS TEDBİRLERİNE İLİŞKİN PEK ÇOK KILAVUZ VE KONTROL LİSTESİ HAZIRLANDI. VERİLEN ACİL DURUM DESTEKLERİ SEKTÖRLER İÇİN ELBETTE ÇOK ÖNEMLİ ANCAK FİRMALARI AYAKTA TUTABİLMEK İÇİN BAŞKA MÜCADELE ARAÇLARINA DA İHTİYAÇ VAR. PEKİ BAŞKA NELER YAPILABİLİR?

ESRANUR EYUPOĞLU

Mayıs ayı ortalarında Sağlık Bakanlığı tarafından korona virüsün yayılmasını önlemek için bakkal, manav, kasap, toplu taşıma araçları ve giyim mağazaları ile ilgili rehber hazırlandı. 13 sektör için hazırlanan rehbere daha sonra yenileri eklendi. Covid-19 tedbirleri sonrası kontrollü normalleşme sürecine ilişkin hazırlanan rehberler “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” adı altında tek başlıkta toplandı. Böylece toplam 27 sektör için alınması gereken önlemler belirlenmiş oldu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da yeni tip korona virüsle mücadele kapsamında kuaför, berber, güzellik salonları, konaklama tesisleri ve şehirler arası toplu taşıma araçlarıyla ulaşımda alınması gereken tedbirlere ilişkin kılavuz ve kontrol listeleri yayımladı. Sonrasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamayla, her sektör için ayrı ayrı önlemler içeren korona virüs tedbir kılavuzları, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) profesyonellerine ve tüm işletmelere gönderildi.

Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ne kısaca bakıldığında, bakkal ve marketlerde 4 metre kareye 1 kişi olacak şekilde müşteri alınacağı, temassız ödeme yöntemlerinin teşvik edileceği, giyim mağazalarına giren müşterilerin deneme kabinlerini 10 dakikadan fazla kullanamayacağı, kantin ve büfelerde müşterilerin sırada 1 metre boşluk bırakması gerektiği, manav, kasap, kuruyemiş vb. gıda satış yerlerinde müşterilerin iş yerine tek başlarına girmeleri gerektiği, ürünlerin farklı gramajlarda daha önceden paketlenip satışa hazır tutulması ve paketsiz ürün satılmaması gerektiği, pazarda sosyal mesafeye dikkat edileceği, pazar esnaflarının ateşi ölçülerek, ateşi yüksek olan kişilerin sağlık kuruluşlarına yönlendirileceği gibi maddeler dikkat çekiyor.

Bununla birlikte rehberde beyaz eşya ve mobilya mağazaları, kozmetik ve parfümeri mağazaları, akaryakıt istasyonları, market ve süpermarketler, oto yıkama, oto servis, tamirhaneler ve lastikçiler, oto galeri ve oto kiralama işletmeleri, ofis ve büro sisteminde faaliyet gösteren tüm işletmeler, emlakçılar ve gayrimenkul danışmanlık ofisleri, elektronik ve telekomünikasyon mağazaları ve tesisatçılarda Covid-19 bulaşma riskinin yüksek olduğu belirtildi. Bu sebeple tedbirler arasında, iş yerinin görünür bir yerine Covid-19 önlemleri ile ilgili bilgilendirme afişleri asılması ve az sayıda personel bulundurulacak şekilde çalışma planı yapılması, mağazalarda içeride kalabalık oluşmasını engellemek için dış kapıya içeriye girilmesini engelleyecek bir uyarıcı konulması, kozmetik ve parfümeri mağazalarında ürünlerin camekanlı bölümlerde teşhir edilerek, göz kalemi, rimel, ruj ve allık gibi göz, dudak ve yüze uygulanan kozmetik ve makyaj malzemelerinin test ürünlerinin denenmemesi maddeleri de yer alıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sektörlere göre açıklanan, çalışanların ve müşterilerin vücut ısılarının devamlı kontrol edilmesi, tek kullanımlık maske ve galoş temin edilmesi, mümkün olan yerlerde müşteri ile çalışan arasına şeffaf paravan konulması, masaların sosyal mesafeye göre ayarlanması ve tek kullanımlık ürünler tercih edilmesi gibi tedbirler ise berberler, kuaförler ve güzellik salonları ile restoran, spor ve SPA salonları başta olmak üzere, tüm işletmeleri, şehirler arası toplu taşıma hizmeti veren şirketleri, bankaları ve turizm sektöründe faaliyet gösteren tüm firmaları kapsıyor.

TURİZM SEKTÖRÜ İÇİN NE YAPILABİLİR?

Sektörler için alınan tedbirlerin yanı sıra sağlanan birçok ekonomik destek de var. Salgın sürecinde en çok zarar gören sektörlerin başında yer alan turizm sektörünü ilgilendiren uygulama ve desteklerden en önemlisi, turizm sektörünün mücbir sebep sayılan sektörler içerisine alınması. Çünkü bu sayede haziran 2020 sonuna kadar verilmesi ve ödenmesi gereken KDV ile muhtasar beyanname ve ödemeleri 6 ay ertelendi. Benzer erteleme sigorta primleri için de uygulamaya konuldu ve nisan 2020’de yürürlüğe girmesi gereken Konaklama Vergisi 2021 yılına ertelendi.

Yapılan vergi ertelemeleri rahatlatıcı fakat yıl sonuna doğru ödenmesi gereken yükümlülükler olmaya devam ediyor. Peki kısa çalışma ödeneğinden diğer sektörler gibi yararlanan turizm sektörü için başka neler yapılabilir? Almanya, Fransa, Yunanistan gibi diğer ülkelerin turizm sektörüne yönelik devlet garantili kupon verme uygulaması bu konuda örnek alınabilir mi? Ya da Avustralya ve Fransa’da olduğu gibi sadece turizm sektörünün yararlanabileceği dayanışma fonu oluşturulabilir mi?

Devamı Z Raporu Dergisi Eylül 2020 sayısında…

Dikkat çekenler...