AVRUPA’NIN KAPILARINI AÇMAK

Türkiye ve Avrupa Birliği Suriyeli mülteciler konusunda anlaşmaya vardı. Taraflar bir dizi teknik prosedür karşısında, birbirlerine açık kapılar bırakan bir uzlaşıya imza attı. Böylece topraklarında 3 milyona yakın Suriyeliyi barındıran Türkiye, binde 4 oranında sığınmacıya ev sahipliği yapan Avrupa’yı bazı girişimlerde bulunmaya ikna etti.

Kadriye N. Teker

Avrupa Konseyi başkanı Donald Tusk’ın “Sihirli bir değnek değil, ama AB’nin göç konusunda ayrıntılı stratejisinin bir parçası” şeklinde duyurduğu göçmen anlaşması yürürlüğe girdi. Göçmenlerin geri gönderilmesi caydırıcılığını kullanarak düzensiz göçlerin önüne geçmek isteyen Avrupa, Türkiye’ye AB yolculuğunda müzakere başlığı açılması, mali yardım ve vize serbestisi gibi vaatler sunuyor.

Geçtiğimiz yıldan bu yana yaklaşık 1 milyonu aşkın göçmen Yunan adalarına ulaşmayı başardı. Varılan anlaşma kapsamında da ilk olarak yasadışı göçün durdurulması hedefleniyor. Buna göre 20 Mart sonrası Türkiye’den Yunan adalarına ulaşan sığınmacılar, mülteci başvurusunda bulunmadıkları takdirde Türkiye’ye geri gönderilecek. Bire bir ilkesi uyarınca kabul edilen bir Suriyeli karşılığında AB, Türkiye’deki kamplardan bir Suriyeli sığınmacıyı kabul edecek. Bu süreçte 2016 sonuna kadar 72 bin kotası belirlense de, bu değişmez olmayacak. Suriyeli sayısının bu miktarı aşması durumunda, Türkiye de alımı durdurabilecek. AB’nin bir önceki zirvede kabul ettiği 3 milyar euronun tahsisi çalışmaları da hızlandırılacak ve projelere fon transferi bir an önce başlatılacak. Ardından ise 2018 sonuna kadar ilave 3 milyar euroluk fon devreye girecek.

Devamı Derin Ekonomi Nisan sayısında

 

 

 

 

Dikkat çekenler...