YELDEĞiRMENLERiNE KARŞI DiRENEN RADYO

Dünyada yüzde 6 olan radyo reklamcılığının toplam reklamlar içindeki payı Türkiye’de son yıllardaki yatırım artışana rağmen yüzde 2 seviyesinde. ABD’de de ise radyoların reklam pastasından aldığı pay yüzde 11’i buluyor.

Kadriye N. Teker

Kimimiz için nostaljik bir araç, bir çoğumuz için artık bir müzik kutusu olan radyolar, reklam pastasından sadece yüzde 2 pay alabiliyor. Radyo dinleme oranının yüksek olduğu ülkemizde radyo yatırımları artsa da pastadaki payı azalan radyolar, son yıllarda dijitale giden yatırımlar karşısında, sessiz sedasız da olsa direnişini sürdürüyor. Bu amaçla radyo erişimleri son bir buçuk yıldır yeniden ölçümlenmeye başladı. Ancak radyo profesyonelleri daha köklü çözümlerin ortaya konulmasını ve sektörün birlik içerisinde hareket etmesi gerektiğini belirtiyor.

Türkiye’de toplam 1190 radyo var. 90’larda altın çağını yaşayan radyoların dinlenme oranı, günümüzde de bir hayli yüksek. Açıklanan son verilere göre haftalık radyo dinleme oranı yüzde 65 seviyesinde ve AB grubunda bu oran yüzde 79’a kadar çıkıyor. Dolayısıyla dinleyici radyoyu yalnız bırakmadığı halde, radyo reklam payının niçin düştüğü sorusu akla geliyor.

 

Dikkat çekenler...