Destekliyorlar ama evleri ellerinden gidiyor!

Yunanistan’da seçimler bitti, Aleksis Çipras ikinci kez hükümet kurdu. Ancak sokaktaki insan kaygılı. “Çipras’ı destekliyoruz ama evlerimizi elimizden alıyorlar.” Peki neden oy verdiniz diye soruyoruz: Gençti ve duruşu güven veriyordu, eski partileri ise artık istemiyoruz!

Özlem Hasshutterstock_293332664

Yunanistan, büyük borç krizinin gölgesinde 25 Ocak 2015 tarihinde seçime gitti. En yüksek oyu, “zenginden alıp fakire verme” vaadiyle, radikal sol koalisyon Syriza aldı. Ancak bir süre sonra, Syriza’yı oluşturan kanatlardan, sol platform ve komünistlerden destek alamayan Çipras, halktan aldığı siyasi yetkinin sonuna geldiğini söyleyerek istifa etti ve ülkesini yeni bir seçime götürdü. En
yakın rakibini yüzde 7,5 puan geride bırakan Syriza; bir kez daha hükümet kurma görevini aldı ve Çipras başbakan olarak görevlendirildi. Seçimler bitti, ancak Yunanlılar, “fakiri daha da fakirleştirecek” politikalarla karşı karşıyalar. Sokaktaki insan, yüksek sesle durumdan memnun olmadığını söylüyor. Peki neden oy verdiniz sorusuna, “Çipras gençti ve duruşu güven veriyordu,
eski partilerin ise artık biz istemiyoruz” cevabını veriyorlar. Önce neler olduğuna bir bakmakta yarar var. Yunanistan’ın troyka olarak bilinen alacaklıları; Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’na ve dış dünyaya, 350 milyar doları aşan bir borcu bulunuyor. Aleksis Çipras, ilk hükümetini kurduktan sonra; Brüksel’de borçla ilgili kritik müzakereler yürüttü, sonuçta, kreditörlerle varılan ‘üçüncü kurtarma paketi’ anlaşmasını Yunanistan Parlamentosu onayladı. Çipras, parlamentoda yaptığı bir konuşmada, pakette yer alan tedbirleri tasdik etmemesine rağmen başka alternatif olmadığını ifade etti, “Tedbirlere inanmıyorum. Fakat kabul etmek zorunda kaldık” diyordu.

 

Zenginden alıp fakire vermek 

Başbakan Çipras seçimlerden önce Avro’dan çıkışı reddetmişti. Fakat söz konusu krizin Avro’ya girme kararı ile başladığını söylemek pek de yanlış olmaz. Bu krizi çözümlemek için yapılan müzakereler sırasında alacaklıların gerçekçi davranmadığını vurgulayan Çipras, borçlarının bir bölümünün silinmesini istese de borcu ödemeyi kabul etti. Buna rağmen, seçim sonuçları, Yunanistan’ın Çipras’a güvenini tazeledi. Ancak sonuçta Çipras hükümet kursa da, Yunanistan’da sokaktaki insanın dilinde eleştiriler hakim. “Ne kadar güvenilir görünürse görünsün, onun da diğer partilerdekiler gibi yalan söylediğine inanıyorum” diyen Ionna Pateli ile Selanik’te karşılaştık. Emekli kadın, ilk seçimde Çipras’a oy verdiğini fakat iktidarda olduğu süre boyunca, takındığı farklı tavırlardan dolayı Çipras’a güveninin kalmadığını söylüyor. 40 yıldır iktidarda olan partilerin artık süresinin dolduğuna inandığını, biraz da bu yüzden yeni Syriza hükümetine oy verildiğini söyleyen Pateli, bunun bir sebebinin de Çipras’ın genç ve güvenilir görünmesine bağlıyor. “Biz yeni hükümete eski hükümetin skandallarından ve yerinde saymasından dolayı oy verdik. Fakat Çipras bırakın borcu ödemeyi kabul etmeyi, daha fazlasını bile kabul etti. Bu durumda benim oy verecek partim kalmadı ve ikinci seçimde oy vermedim. Fakat Çipras tekrar seçildi. Bunun tek sebebinin genç olması ve insanların diğer partilerden bıkmaları…” Borç krizinin etkilerini hissetmeye başlayınca, durumun pek de zenginden alıp fakire vermek olmadığını anladıklarını belirten emekli Pateli, “Dış borçlardan dolayı; yıllar önce krediyle aldığımız evlerimizin borçlarını geciktiriyoruz, ödeyemiyoruz. Evlerimizi elimizden alıp dışarıya satmaya kalktılar” diye şikayet ediyor.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Aralık sayısında…

 

Dikkat çekenler...