Anadolu diri, sağlam ve umutlu

Anadolu’su ve Trakya’sıyla güzel ülkemizi oluşturan bu eşsiz coğrafya, son devletimiz olan Türkiye Cumhuriyeti’nin omurgasını oluşturmaktadır. Emperyalist batılı ülkelerin saldırısını yiğitçe püskürten ecdadımız bize 780 bin km2’ lik bu güzel vatan toprağını sahip çıkmamız korumamız için bırakmıştı. Anadolu, elini açan bir ana şefkatiyle, Balkanlar, Kırım, Kafkaslar ve Ortadoğu’daki topraklarından koparılmış milyonlarca soydaşlarımızı bağrına basmış ve desteklemişti. Cumhuriyet tarihi boyunca da Batı Trakya’dan, eski Yugoslavya’dan, Bulgaristan’dan, Kerkük’ten, Suriye’den, Irak’tan milyonlarca soydaşlarımız ve mağdur göçmenler Anadolu’da yuva, hürriyet, adalet, refah ve huzur bulmuşlardı. Anadolu, sahip olduğu güçlü gelenekler, güçlü aile ve toplum yapısı, milli ve manevi değerlere bağlılık, vefa, merhamet, cömertlik, dayanıklılık gibi ulvi değerleri koruması ile, adeta ülkemizin omurgasını, çimentosunu oluşturmaktadır.
2019 Ocak ayının son haftası içinde, birkaç günlük Kayseri, Nevşehir, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’i kapsayan bir karayolu yolculuğu yaparak, bu güzide şehirlerimizi ziyaret ettim, gözlemlerde ve çeşitli görüşmelerde bulundum.
Bir kere Anadolu’muzun her yerinde son 15 yılda inanılmaz bir büyüme, ekonomik gelişme, şehircilik, ve muazzam kamu hizmetleri yapımı gerçekleşmiş olduğu hemen göze çarpıyor. İnsanlarda özgüven, eğitim ve refah artışı, belirgin şekilde fark ediliyor. Ekonomik gelişme, tüketim alışkanlıklarında da belirgin değişimler meydana getirmiş. En sevindirici olan ise, Anadolu insanının büyük bir bölümünün, vatan, halkımız, ülke bütünlüğü, cömertlik, misafirperverlik, manevi değerlere ve muhafazakar anlayışa bağlılıkları konusundaki sarsılmaz hassasiyetlerini koruduklarını görmem oldu.
Ülkemizin geçen Ağustos ayında yaşadığı döviz kuru ve faiz spekülasyonları ile mali piyasalarda yaşanan çalkantı ve hemen akabinde reel piyasalarda yaşanan aşırı fiyat artışları, tüketimin ve takiben üretimin daralması, işsizlik artışı gibi olumsuz etkiler, gördüğüm Anadolu vilayetlerinde de halkın gündeminde birinci sırada geliyor.

Devamı Derin Ekonomi Şubat 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...