Navigasyon ve yön belirleme uygulamalarıyla gündelik hayatımızda gittikçe daha çok yer tutan harita temelli teknolojiler, dolaylı olarak sosyal medyadan bankacılığa, oyunlardan hava durumu uygulamalarına kadar pek çok farklı üründe karşımıza çıkıyor. Hızla büyüyen dijital haritacılık alanı, teknoloji şirketleri için yeni altın konumunda
Ebru Çolak
Teknolojinin ulaştığı imkânlar sayesinde adres sormak çoktan tarihe karıştı. Artık hepimiz akıllı telefonlar sayesinde yönümüzü buluyoruz. Akıllı telefonların harita sistemleri sayesinde istediğimiz adresleri kolayca bulabiliyoruz. Adres arama derdi tarihe karışsa da haritaların avucumuzun içine kadar gelmesi büyük bir teknolojik altyapı gerektiriyor. Her şeyden önce harita ve navigasyon programlarının güncelliği gittikçe daha fazla önem kazanıyor. Teknoloji şirketleri, en kullanışlı ve güncel haritaları edinme konusunda adeta birbiri ile yarışıyor.
Haritalar sadece bireysel kullanım için değil, ticari uygulamalar için de büyük öneme sahip. Bu nedenle Google, Yandex, Apple ve diğer teknoloji şirketleri, harita alanında yenilikçi uygulamaları peş peşe hayata geçiriyorlar. Sosyal medya dünyası da harita uygulamalarına kayıtsız kalamıyor elbette. Tüm sosyal medya uygulamaları kullanıcılarına konum belirleme ve belirtme imkanı sunuyor.
TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİN HARİTA SAVAŞLARI
Dış ve iç mekânlarda harita kullanımının yaygınlaşması, teknoloji firmalarının haritalara daha fazla yatırım yapmasını beraberinde getiriyor. Örneğin Google Maps uygulaması, her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Uygulamadaki son güncellemelerden birinin restoran doluluk oranlarının gösterilmesi olduğu göz önünde bulundurulduğunda, yakalanan hızlı yenilik temposu daha iyi anlaşılabilir. Uygulama şu an için sadece Android platfomunda kullanılıyor.
Google’ın bir diğer harita temelli uygulaması ParkMe ise, park ettiğiniz aracınızın yerini kolayca bulmanıza imkan sağlıyor. Sistem ücretli otoparklar için zamanlayıcı ayarlamanızı da mümkün kılıyor.
Daha önce, 2011 harita verilerini kullandığı ve verilerini yenilemediği gerekçesi ile uzun süre eleştirilen Google, sessiz sedasız bir şekilde haritalarını güncellemeye başladı. Bu güncellemenin getirdiği en büyük yenilik ise, 3D yapı görüntülerinin gelmesi oldu. Daha çok İstanbul’da aktif olan bu özelliğin, haritaların güncellenmesi ile diğer bölgelerde de aktif hale getirileceği öngörülüyor.
Bununla da yetinmeyen Google, son olarak haritalar hizmetine video özelliği de ekledi. Artık herhangi bir yeri haritalarda arattığınızda kullanıcıların eklemiş olduğu fotoğraflar dışında videolar da bulunabilecek. Örneğin mağazasını veya ürünlerini sergilemek isteyen işletme sahipleri haritalara, video gösterim özelliği yükleyebilecekler.
Devamı Derin Ekonomi Dergisi Şubat 2018 sayısında….