BREZİLYA’NIN TRUMP’I JAIR BOLSONARO

Latin Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya’da son yapılan başkanlık seçimlerinin ilk turunu ciddi bir oy farkıyla kazanan Jair Bolsonaro, şimdiden dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Aşırı sağ fikirleri ile sivrilen Bolsonaro, Trump’a hayran olduğunu açıklaması, saldırgan tavırları, askeri yönetimi savunması ve İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı söylemleri ile yeni dönem siyasetinin popülist bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal medyayı da çok etkili kullanan siyasetçinin, Trump ile benzerlikleri şaşılacak derecede fazla.

Kadriye N. Tunçsiper

Brezilya siyasetinin tartışmalı ve sivri ismi Bolsonaro, başkanlık koltuğuna oturmadan önce Trump’ın seçilmesi sonrası ABD toplumundaki etkiye benzer tepkilerle karşılaşmaya başladı. Özellikle kadınlara ve göçmenlere yönelik sıra dışı açıklamaları ile tepki çeken ve asker kökenli bir isim olan Bolsonaro, suç ve yolsuzlukla mücadele söylemleri ile popüler bir aday haline geldi. Suç oranlarının sürekli olarak arttığı ülkede polis kuvvetlerinin arttırılması, askerlere suçlulara karşı silah kullanma yetkisi verilmesi ve silah edinme yasalarını gevşetme gibi tedbirlerle güvenlik krizi ile başa çıkmaya söz veren Bolsonaro, aynı zamanda ülkenin 1964-1985 yılları arasındaki diktatörlük rejimini savunan bir isim. Bu dönemde askeri rejimin yargısız infazlarını savunan siyasetçi, Şili’deki Pinochet rejimini öven demeçler de verdi.

27 YILLIK KARİYER 9 SİYASAL PARTİ

27 yıllık siyasi kariyerinde 9 siyasi partide görev alan ve eski bir paraşütçü yüzbaşı olan lider, başkanlık için ilk tur seçimlerinde oyların yüzde 46’sını alarak kendi siyasi zaferine oldukça yaklaştı. Geçen Ağustos ayındaki bir mitingde bıçaklanan 63 yaşındaki siyasetçi, seçimleri kazanamaması halinde sonucu tanımayacağını açıklayacak kadar ilginç bir isim haline geldi. Ancak 1993’te yaptığı bir konuşmada “Ben diktatörlükten yanayım. Bu sorumsuz demokrasi ile ciddi ulusal sorunları asla çözemeyiz” ifadesini hatırlayanlar için bu söylem hiç de şaşırtıcı olmadı.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Kasım 2018 sayısında…

Dikkat çekenler...