JACK MA’NIN BÜYÜK BAŞARI MİRASI Alibaba ve 140 milyar doların hikayesi

GLOBAL ETİCARET DEVİ ALİBABA, BU YIL İTİBARIYLA 140 MİLYAR DOLARI AŞAN DEĞERİYLE ÇİN’İN EN BÜYÜK MARKASI KONUMUNDA. MARKANIN KURUCUSU VE GEÇEN AY EMEKLİLİĞİNİ AÇIKLAYAN JACK MA İSE, 42 MİLYAR DOLARLIK SERVETLE ÇİN’İN EN ZENGİN İNSANI. TURİST REHBERLİĞİNDEN ÇEVİRMENLİĞE ÇEŞİTLİ İŞLERDE ÇALIŞAN MA, AZMİN VE STRATEJİK DÜŞÜNMENİN KARŞILIĞINI FAZLASIYLA ALMIŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR.

H. KEREM FINDIK

Alibaba ile ilgili en yeni gelişmeyle giriş yapalım: B2B pazaryerinin kurucusu Jack Ma, doğum günü olan 10 Eylül’de şirketten emekli olduğunu açıkladı. 55 yaşında Alibaba’daki görevini bırakan Ma, şirketi 20 yıl önce kurmuştu. 55 yaş bir girişimcinin işinden emekli olması için erken gibi görünse de, Ma’nın bundan sonrası için farklı planları bulunuyor. Ma, şirketten emekli olacağını yine geçen yılın aynı döneminde açıklasa da, bu kararın geçmişi beş yıl öncesine dayanıyor. Zira, 2014’te CEO’luk görevine şu anki CEO olan Daniel Zhang’ın getirimesiyle Ma, emekliliğin sinyallerini vermişti.

Kantar’ın yayımladığı BrandZ Çin’in En Değerli 100 Markası 2019 araştırması Alibaba’nın bu yıl 141 milyar dolarlık değere ulaşarak Çin’in en değerli markası olmayı başardı. Bugün Çin’in en değerli markası olan Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın hikâyesi 1964’e uzanıyor. Çin’in önemli turizm merkezlerinden olan Hangzhou şehrinde doğan Ma’nın annesi Cui Wenca bir fabrikada işçi, babası Ma Laifa ise Hangzhou Fotoğraf Ajansı’nda fotoğrafçıydı. Hangzhou’nun turistler için cazibe merkezi olmasında eski ABD başkanlarından Nixon’ın 1972’de Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao ile etkisinin de olduğunu not edelim. Zira o dönemdeki ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin yumuşamaya etkisi olduğu belirtiliyor. Bu tarihten sonraysa Hangzhou gibi şehirler turistik cazibe merkezi haline gelmeye başladı.

MARK TWAIN’LE İNGİLİZCE’YE MERAK SARIYOR

Jack Ma’nın yaşadığı şehrin cazibe merkezi haline gelmesiyle Ma’nın İngilizce’ye olan ilgisi daha da arttı. Çünkü Ma çocukken Mark Twain’in ‘Tom Sawyer’ın Maceraları’ kitabını okumuş ve kısa dalga radyodan dinlemişti. Ma bunun sonucunda da İngiliz dili ve edebiyatına âşık oldu. Hangzhou’nun turistlerle dolması Jack Ma için bir fırsattı ve o da bunu iyi kullandı. O dönemki Hangzhou Oteli’nin (günümüzde Shangri-La Oteli) önüne her sabah saat 5’te giden Jack Ma, turistlerle konuşuyor ve İngilizcesini geliştiriyordu. Turistlere rehberlik de yapan Ma, bunun için hiçbir ücret almadı ve bunu dokuz yıl boyunca devam ettirdi. Bu arada, o dönemde tanıştığı ve adı Jack olan ABD’li bir turistin önerisiyle adını ‘Jack’ olarak değiştirdi. (Jack Ma’nın gerçek ismi, Yun Ma. Çince’de Yun, ‘Bulut’ ve Ma da ‘At’ anlamına geliyor.)

Devamı Z Raporu Dergisi Ekim 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...