Karadeniz’de büyük çaplı doğalgaz keşfi

TÜRKİYE, TARİHİNİN EN BÜYÜK DOĞAL GAZ KEŞFİNİ KARADENİZ’DE GERÇEKLEŞTİRDİ. FATİH SONDAJ GEMİSİ, 20 TEMMUZ 2020’DE BAŞLADIĞI TUNA 1 KUYUSU SONDAJINDA 320 MİLYAR METREKÜP DOĞAL GAZ REZERVİ KEŞFETTİ. 

MEHMET ALİ DOĞAN 

Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemisi Tuna-1 olarak bilinen Sakarya Gaz Sahası’nda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi buldu. Tarihi keşifte tespit edilen gazın 2023 yılına kadar denizden çıkarılıp piyasaya sürüleceği belirtildi. Keşfi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müjdeledi. Enerjinin, kalkınmanın temel unsuru olmanın yanında milli bağımsızlığın gerçek anlamda tesisinde de çok büyük öneme sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Ülkelerin ortaya koydukları vizyonların hayata geçebilmesi, enerji sektöründeki istikrarla orantılıdır. Dünyada son bir asırdır yaşanan hiç bir karmaşa, savaş, kaos, çatışma, çekişme yoktur ki gerisinde öyle veya böyle enerji hesabı yatmasın. Petrol ve doğalgaz sahalarının kontrolü ve güvenliği için yeri geldiğinde milyonlarca insanın canının hiçe sayıldığı vahşi bir düzen kurulmuştur. Bir damla petrolü, oluk oluk akan insan kanından daha değerli gören bu gayri insani düzen hala hükümranlığını sürdürmektedir” diye konuştu.

Erdoğan, Doğu Akdeniz’de oynanan onca oyunun gerisinde de enerji kaynaklarının paylaşımı kavgası olduğuna işaret ederek, “Sakarya gaz sahasıyla bismillah dedik. Allah’ın izniyle devamı da gelecek. Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız. Artık bu alanda en üst lige çıkmış bir Türkiye var. Bugünlere elbette kolay gelmedik. Ülkemizde çok uzun yıllar boyunca petrol ve doğalgaz arama çalışmaları genellikle kiralama usulü ile yapıldı. Hele derin deniz sondajlarında tamamen dışa bağımlıydık. Yüzlerce milyon dolarlık arama faaliyetleri sonunda elimize 3-5 sayfalık rapor dışında hiç bir şey geçmedi” diye belirtti. Bu tür çalışmaların öyle kiralama veya benzeri yöntemlerle değil, doğrudan milli kuruluşlar aracılığıyla yürütülmesini kararlaştırdıklarını belirten Erdoğan, “Yerli ve milli imkanlarla hareket ettiğimiz için bu başarıya ulaştık” diye konuştu. Erdoğan, Karadeniz gazının 2023’te kullanıma sunulacağını belirtti.

320 MİLYAR METREKÜP GAZ 65 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bulunan 320 milyar metreküplük gazın, yaklaşık 65 milyar dolar değerinde olduğunu belirtti. Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketiminin 45-50 milyar metreküp olduğuna dikkat çekerek keşfedilen bu rezervin 7-8 yıllık ihtiyacı karşılayabileceğini söyleyen Bakan Dönmez, “ Biz doğalgaz ve petrole yıllık 40 milyar dolar seviyesinde ödeme yapıyoruz. Bunları da azaltacağız ve cari açığa pozitif katkısı olacak” diye ekledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise “İşin ekonomik boyutu itibarıyla, bugün teknik süreci değerlendirdikten sonra çok net şunu ifade edebilirim ki mevcut keşif ve potansiyelle birlikte ülkemizin gündeminden cari açık konusunu artık kaldırdığımızı söyleyebiliriz, cari fazlayı ve döviz fazlasını konuşacağımız yeni bir sürece girdiğimizi elhamdülillah görmüş oldum” dedi.

Devamı Z Raporu Dergisi Eylül 2020 sayısında…

Dikkat çekenler...