Türkiye bölgesel veri hub’ı olur mu?

HER GEÇEN GÜN ARTAN BÜYÜK VERİ, BUNLARIN DEPOLANMASI, KONTROLÜ VE İSTENİLDİĞİ ZAMAN ERİŞİLEBİLİR OLMASI DÜNYA ÇAPINDA VERİ MERKEZİ İŞLETMECİLİĞİNİN HIZLI BİR GELİŞME GÖSTERMESİNİ SAĞLADI. TÜRKİYE’DE SON YILLARDA VERİ MERKEZLERİ HIZLI BİR GELİŞİM GÖSTERSE DE, VERİ AKIŞININ HALEN YÜZDE 95’İ YURT DIŞI KAYNAKLI. BU NEDENLE VERİLERİN YURT İÇİNDE TUTULMASI İÇİN VERİ MERKEZİ YATIRIMLARININ ARTIRILMASINA İHTIYAÇ VAR.

KADRİYE N. TUNÇSİPER

Hızlı dijitalleşme ve veri üretiminin sadece birkaç yılda insanlık tarihinden fazla artış göstermesi, veri merkezlerinin önemini artırdı. Stratejik bir güç haline gelen verilerin depolanması, işlenmesi ve dağıtılması açısından veri merkezlerine olan ihtiyaç artarken, dünya çapında bu merkezlerin sayısı 10 milyonu aştı. Veri güvenliği açısından büyük öneme sahip olan fiziksel veri merkezleri küresel ölçekte 2 milyar metrekarelik bir alanı kaplarken, bu merkezlerin her türlü siber saldırının yanı sıra doğal afetler ya da fiziki müdahalelere karşı stratejik olarak korunması gerekiyor. Bu nedenle birçok teknoloji şirketi devasa alanlarda ve farklı coğrafyalarda veri depolamasına yatırım yapıyor.

VERİ AKIŞININ YÜZDE 95’İ DIŞARIDAN

Halen Türkiye’nin veri merkezi alanı 100 bin metrekare olarak hesaplanırken, önümüzdeki 5 yıllık süre zarfında bu alanın 400 bin metrekareye ulaştırılması hedefleniyor. Bu alanda kamu ve iş dünyasının ihtiyacı olan veri merkezlerinde yüzde 95 oranında dışa bağımlılık, uzun vadede birçok riski de beraberinde getiriyor. Yabancı veri tabanlarına verilerini yükleyen kurumve işletmeler, birçok hizmeti de dışarıdan temin ediyor.

Geçtiğimiz yıl öncelikli yatırım yapılacak sektörlerden biri ilan edilen veri merkezi işletmeciliği açısından Türkiye’nin büyük potansiyeli bulunuyor. Sofya ve Dubai bu bölgede öne çıkarken, Türkiye’nin Avrasya bölgesinde coğrafi konum avantajına sahip olunması dolayısıyla veri merkezi yatırımlarının artırılması, yurtdışı ile daha rahat rekabet edilebilmesini sağlayacak. Ayrıca sektörün yaratacağı istihdamın yanı sıra yurtdışına ödenen internet giderleri de azaltılmış olacak.

Veri merkezlerinin artık hayatımızın her parçasına giren teknolojinin ve ekonomimizin can damarı olan e-ticaretin tam ortasında durduğunu belirten Anatolia.Asia Consulting Group kurucusu & Pure Data Centres Group CMO’su Ömer Wilson, bu merkezlerin veri güvenliği acısından en kritik noktalardan biri olduğunu söylüyor.

Devamı Z Raporu Dergisi Eylül 2022 sayısında…

Dikkat çekenler...