ENFLASYONLA MÜCADELEDE TOPYEKUN UZLAŞI

Ekonomide Ekim ayının en önemli gelişmelerinden biri açıklanan “Enflasyonla Topyekûn Mücadele” kampanyası oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan üç ay sürecek kampanyayı kamu kurumları, bankalar, aralarında perakende otomotiv, gıda, mobilya, tekstil, sağlık, elektronik sektörlerinin dev markalarının da bulunduğu çok sayıda firma, dernek, oda, kurum ve vatandaş çok güçlü bir şekilde destekliyor. Enflasyonla mücadele programı kapsamında indirime giden firmaların sayısı kısa sürede 1.200’ü geçti. İndirim kampanyası 3 ay sürecek ancak Hal Yasası ile komisyonculuğun kaldırılması kronik sorunları çözmüş olacak.

Mehmet Ali Doğan

Gelecek üç yılın vizyonunu ortaya koyan Yeni Ekonomi Programı (YEP) Eylül ayında açıklandı. Genel hatları ile dengelenme, disiplin ve değişim olarak üç sacayağından oluşan YEP; beş temel alandaki hedefler ve tedbirler üzerine kurgulandı. Bunlar başta enflasyon olmak üzere kamu maliyesi, istihdam, cari açık ile beraber bankacılık ve reel sektör alanları olarak sıralanıyor. Orta Vadeli Plan’ın yerini alan YEP’te yakın döneme ilişkin enflasyon tahminleri de ortaya kondu. 2018’de enflasyon hedefi yüzde 20.8, 2019 yılı hedefi yüzde 15.9, 2020 yılı hedefi yüzde 9.8 ve 2021 yılı hedefi ise yüzde 6 olarak açıklandı. Bu tahminler genel olarak piyasa beklentilerine de uygun olduğu için ekonomi çevreleri tarafından memnuniyetle karşılandı. YEP açıklandığında Ağustos dönemi TÜFE enflasyonu yüzde 17,9’a ulaşmış ve enflasyonla mücadeleye öncelikli olarak başlanacağı mesajı verilmişti. Özellikle son dönemlerde, kurda meydana gelen spekülatif artışlar sonucu fiyatlamalarda yaşanan yukarı yönlü gidiş, yüksek enflasyona neden oluyordu. Buna istinaden Türkiye’nin 2019-2021 yılları arasını kapsayan, ekonomide iş planını ortaya koyan YEP’te temel politikaların kurgulandığı alanların başında “enflasyon ile mücadele” geliyordu. Bununla beraber Eylül ayında enflasyon, artış yönünde olan beklentileri aşırı düzeyde aşarak 15 yıldır olmayan bir zirveye ulaştı. Tüketici enflasyonu yüzde 24.52 düzeyinde gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bunun “fırsatçılık ve stokçuluk” nedeniyle oluştuğunu belirterek “enflasyonla mücadele” programını Ekim ayında açıklayacaklarını ilan etti. Nihayetinde 9 Ekim tarihinde, Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı kapsamında alınan kararlar, İstanbul’da düzenlenen toplantıda, ekonomi yönetimi ve iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla duyuruldu. Bu çerçevede hizmet ve ürünlerde yılsonuna kadar asgari yüzde 10 indirim uygulanacağı belirtildi. Bankaların 1 Ağustos’tan itibaren yüksek faizle kullandırılmış olan kredilerin faiz oranlarında yüzde 10 indirim yapacaklarını duyuruldu. Elektrik ve doğalgaza da beklenmedik küresel bir gelişme olmadığı takdirde yılsonuna kadar herhangi bir zam yapılmayacağının altı, bu toplantıda kalın çizgilerle çizildi.

KAMPANYAYI ÖZEL SEKTÖR SAHİPLENDİ

Enflasyonla  Topyekün  Mücadele  Programı’nın detaylarını ayrıntılarıyla ortaya koyan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Enflasyonla  mücadele ve fiyat istikrarı devletin tek başına yürütebileceği bir  mücadele  değildir. 81 milyonun omuz vereceği bir  mücadele  olmazsa hep bir taraf eksik kalır. Bu  mücadele, sonunda tüm Türkiye’nin kazanacağı bir  mücadele” diye belirtirken, bir çok reel sektör firmasından mücadele kapsamında bazı ürün ve hizmet fiyatlarında indirim kararları geldi.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Kasım 2018 sayısında…

 

Dikkat çekenler...