Metaverse ile değişen dünyaya hazır olun

SON GÜNLERİN EN ÇOK KONUŞULAN KAVRAMLARINDAN METAVERSE SAYESİNDE VAROLAN İNTERNET DENEYİMİNİN DAHA ÜST SEVİYESİNE ÇIKACAĞIMIZI SÖYLEYEN TEKNOLOJİ UZMANLARI ALDIĞIMIZ HİZMETLER BAŞTA OLMAK ÜZERE İŞ HAYATI, TİCARET HAYATI VE SOSYAL HAYATTA ARTIK SANAL DÜNYAYLA DAHA DA BÜTÜNLEŞİLECEĞİNİ VURGULUYOR.

DUYGU BULKAN

Kelime anlamı itibariyle her ne kadar “evren ötesi” gibi Türkçeleştirme yapılabilse de, metaverse ile oturduğumuz yerden bambaşka bir dünya içinde yaşam formuna geçiş yapacağımız kurgusu son dönemde çokça tartışılır oldu. Daha somut ifade etmek gerekirse, Metaverse takacağınız bir kask, üç boyutlu gözlük ya da dijital sensörlü eldiven gibi cihazlar ile şu ana kadar sadece bilgisayar ekranlarında görebileceğiniz bir sanal alemde sanki içinde yürüyormuş, dokunuyormuş gibi hareket etmenizi sağlayacak düzenek ve yazılımlar bütününü oluşturuyor.

ÇAĞIMIZ İNSANI HER YERDE OLABİLME ARZUSUNDA

Bilişim Uzmanı Dağhan Uzgur, son günlerin yükselen ve merak uyandıran kavramı Metaverse’in ortaya çıkışı ile ilgili, popülerliğini Facebook’un Connect 2021 etkinliğinde Mark Zuckerberg’in anlattıklarına dayandırıyor. Uzgur, “Facebook, sahip olduğu Instagram, WhatsApp ve sanal gerçeklik gözlüğü üreticisi Oculus markalarını kurduğu çatı şirketi “Meta” altında toplayacağını Connect 2021 etkinliğinde duyurmuştu. Bu haber sonrası “Metaverse” tanımına olan ilgi arttı. Ama Metaverse konusunda esas heyecan Facebook’un çatı şirketi Meta’nın “Sanal Evren” geliştirmesine ayıracağını 10 Milyar Dolar sebebiyle olmuştu” açıklamasında bulunuyor.

“Metaverse kavramı ve fikri elbette Zuckerberg’e veya Facebook’a ait değil” diyen Uzgur, insanların sanal dünyada var olması üzerine düşüncelerinin bilim kurgu eserlerinde sıklıkla işlendiğine atıfta bulunuyor. Uzgur, “Belki de Julian Jaynes’ın, “İki Odalı Zihnin Analizinde Bilincin Kökeni” (1976), insan beyni çalışması üzerine yaptığı tespitler, birçok yazarı tetiklemiştir. Neal Stephenson, 1992 tarihli romanı “Snow Crash”te, kahramanı Hiro Protagonist’in sosyalleştiği, alışveriş yaptığı ve avatarı aracılığıyla gerçek dünyadaki düşmanları yendiği sanal dünyayı tanımlamak için Metaverse terimini kullandı. Devamında The Matrix film serisi ve bilgisayar oyunu “Second Life” süreci besleyen eserlerden oldular” diye bahsediyor. “İnsanlık, “Gerçek” olarak tanımladığımız geçerli hayatı yaşarken arayan Uzgur, “bence geldiğimiz çağda insanın her yerde olabilme arzusu artıyor” şeklinde konuşuyor. Örneğin, “kimse artık sadece televizyon izlemiyor. Televizyon izlerken bir yandan sosyal medyada geziniyor, haberleri okuyor, iletişim kuruyor” diyen Uzgur, insanların kısa hayatlarına daha çok şey sığdırmak istediklerini söylüyor.

İSTANBUL BOĞAZI’NA NAZIR YALINIZ OLABİLİR

Uzgur son olarak “Tüm köşeler tutulmuş, dünyanın güzellikleri paylaşılmış, güzel manzaralı yerler kapılmış. Ama Metaverse’de İstanbul Boğazı’na nazır yalının sahibi olma olasılığı var! Çünkü şuan daha sahibi yok… İnternet hızına bağlı olarak birkaç saniyede istenen yerde olabilmek, sıkılınca saniyeler içinde bambaşka bir ülkeye geçiş yapabilmek, dünyanın milyon yıldır görece sıkıcı akışını, fizik kurallarını yıkmak insana cazip gelebilir” diyor.

Devamı Z Raporu Dergisi Aralık 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...