Tekstilde rekorlar yılı

HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN İHRACATI HAZİRAN AYINDA BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE YÜZDE 9,5’LİK ARTIŞLA, 1,9 MİLYAR DOLAR İLE TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK AYLIK RAKAMINA ULAŞTI. DENİM GİYİM İHRACATINDA BİRİNCİ, ÇORAPTA ÇİN’DEN SONRA İKİNCİ SIRADA OLAN TÜRKİYE, TEKSTİLDE DÜNYA SIRALAMASINDA İLK 6’DA, AVRUPA’DA İSE ÜÇÜNCÜ SIRADA YER ALIYOR.

GİZEM TÜMBAY KOÇAK

Azalan küresel talep, bloklar arası ticaret savaşları ve ihtilaflar yüzünden 2019 yılından itibaren hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe ciddi bir düşüş yaşandı. Kovid-19 salgını ile küresel anlamda bir kez daha sekteye uğrayan sektörde 2022 itibarıyla rekorlar kırıldığını söylemek mümkün. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre haziran ayında yüzde 18,5’lik artışla 23,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye’nin, aynı dönemde hazır giyim ve konfeksiyon sektöründeki payı 1,9 milyar dolar olarak tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşıldı. Kovid-19’un küresel markaların üretiminde yaşanan sorunlar ve tedarik zincirlerinde yaşanan aksamalar Türkiye’yi alternatif ve en güvenilir ülke konumuna getirdi. Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe dünyanın en büyük ilk üç ihracatçısından biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye’de Haziran 2021’de 1 milyar 802 milyon dolar olan ihracat rakamları bu yılın aynı döneminde yüzde 9,5 artışla 1 milyar 972 milyon dolar seviyelerine ulaştı. Söz konusu değerle tüm zamanların en yüksek haziran ayı ihracat rakamı elde edilirken, ocak-haziran ayları arasında geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 14,5 artışla 10 milyar 796 milyon dolarlık ihracat ile yine tüm zamanların en yüksek ocak-haziran ihracatı gerçekleşti.

Dünya ekonomilerinin gelişim ve kalkınma sürecinde en önemli sektörlerinin başında gelen hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, oluşturduğu istihdam bakımından da ülke ekonomilerinin en önemli yapı taşlarından biri. Öyle ki eğitim seviyesi kabul etmeksizin bu yıl en fazla istihdam açığı olan meslekler arasında konfeksiyon işçiliği geliyor. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin’e göre sektör doğrudan ve dolaylı olarak 2 milyon kişiye iş olanağı sağlıyor. Ancak buna rağmen sektörde ciddi anlamda kalifiye eleman sıkıntısı var.

Türkiye’nin dünyanın altıncı, Avrupa’nın ise üçüncü büyük hazır giyim tedarikçisi olduğunun altını çizen TİM-İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin denim giyimde dünya birincisi, çorapta ise Çin’in ardından ikinci olduğunun altını çiziyor. Gültepe, “Pandemi sürecinde tedarik zincirinde önemli değişimler oldu. Avrupa merkezli küresel markalar Çin gibi uzak ülkeler yerine tedariklerini yakın coğrafyalardan karşılama arayışına girdiler. Türkiye olarak bu durumdan pozitif etkilendik. 2021’in başından itibaren yoğun bir siparişle karşı karşıya kaldık. Bu siparişlerin de etkisi ile 2014’ten bu yana 17-18 milyar dolar aralığında sıkışan ihracatımızda bir sıçrama yakaladık ve 2021’i 20,3 milyar dolarlık bir ihracat ile kapattık.”

“TÜRKİYE HIZLI HAREKET KABİLİYETİYLE RAKİPLERİNDEN SIYRILDI”

Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektöründe her dönem dünyanın önemli oyuncuları arasındaki yerini koruduğunu belirten Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, küresel ticareti olumsuz etkileyen zorlu şartlar içinde sektörün üretim kalitesi, hızlı hareket edebilme yeteneği ve stratejik konumu ile krizi en az hasarla atlatıp, rakiplerinden sıyrıldığının altını çiziyor. Özellikle son bir yılda ciddi bir yükseliş trendi yakalandığını aktaran Engin, “Üretimde ve ihracatta dünya sıralamasının üst basamaklarında yer alan, doğrudan ve dolaylı olmak üzere 2 milyon kişiye iş olanağı sağlayan tekstil ve hazır giyim sektörü olarak, 2021 yılını 30,4 milyar dolar ihracatla kapatırken, 18 milyar doların üzerinde de dış ticaret fazlası elde ettik” diyor.

Sektörel ihracatta hem haziran ayları hem de ilk altı aylar özelinde en başarılı performansı gerçekleştirdiğimize değinen Gültepe, “Hazır giyim ve konfeksiyonda en büyük pazarımız AB’ye ihracatımızı yılın ilk yarısında yüzde 18 artırdık. Aynı dönemde ABD’ye ihracatımızda ise yüzde 24,7’lik artış yakaladık. Toplam hazır giyim ihracatımızın yüzde 65’den fazlasını gerçekleştirdiğimiz bu pazarlarda ortalamanın üzerinde bir artışa imza atmış bulunuyoruz. Ocak-haziran döneminde Almanya’ya 1,9, İspanya’ya 1,3, İngiltere’ye ise 1,1 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirdik. Yine aynı dönemde ABD’ye 523 milyon dolarlık ihracatın altını çizmem gerekiyor. Dünyanın en büyük hazır giyim ithalatçısı olan ABD’ye ihracatta yıllar sonra ilk kez 2022’de 1 milyar dolar sınırını aşabileceğiz. Haziran’da kapasite kullanım oranımız yüzde 84,8 ile pandemi öncesindeki düzeye ulaştı” diyor.

“TÜRKİYE İLK ÇÖZÜM ADRESİ OLDU”

Türk hazır giyim sektörünün, Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya uzun yıllardır yatırım yapan bir endüstri olduğunu ve bu yatırımların meyvelerini de dünya hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında 6’ncı büyük üretici ülke olarak topladığının altını çizen Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, pandemi döneminde tedarik zincirinde yaşanan sorunlarda ilk çözüm adreslerinden biri olduğunu belirtiyor. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ticari etkilerini ele alan Orakçıoğlu, “Sektör olarak ciddi bir kaybımızın bulunmadığını görüyoruz. Yılın ilk altı ayında Rusya’ya 11,3’lük düşüşümüz, Ukrayna’ya ise yüzde 16,9’luk artışımız söz konusu. Türk firmalarını yatırıma davet eden Rusya’da çok ciddi fırsatlar bulunuyor” diyor. Şimdi ve yakın gelecekte Türkiye için tekstil ve hazır giyimde büyük fırsatlar olacağı aşikar diyen Orakçıoğlu sektörün sürdürülebilirlik felsefesi ile hareket etmesi ve beraberinde dijitalleşme yatırımları ile kabuk değişimine hazır olması gerektiğinden bahsediyor. Orakçıoğlu aynı zamanda, küresel trendleri ve müşteri eğilimlerini yakından takip etmeyi, metaverse gibi çağın yeni yaşam alanlarına ayak uydurabilmeyi, Türkiye’yi rakiplerinden ayrıştıracak başlıca konu başlıkları arasında olduğunu değerlendiriyor.

Devamı Z Raporu Dergisi Ağustos 2022 sayısında…

Dikkat çekenler...