MÜSLÜM’ÜN SIRRI DEĞİŞMEYE CESARET ETMEK

Müslüm, son yıllarda izlediğim en nitelikli, en akılda kalıcı yerli sinema işlerinden biri. Hatta gönül rahatlığıyla, bugüne kadar izlediğim en iyi yerli biyografi filmi diyebilirim.

Aşkın Baysal

Filmi iyi yapan ve bu kadar izlenmesini sağlayan (bu yazı yazıldığı sırada 5 milyon barajını aşmıştı) birçok faktör var. Her şeyden önce işin içinde müzik var. Türkiye sinema izleyicisi ‘müzikal’ denen melez türden pek hoşlanmasa da, müziğin başat unsur olduğu filmleri geçmişten bugüne çok sevmiştir. İkinci olarak, ufak tefek birkaç kusur göze çarpsa da, filmde kayda değer bir yönetmenlik başarısı söz konusu. Filmin rejisini üstlenen iki ismi, Hakan Kırvavaç (nam-ı diğer Ketche) ve yakın zamanda bir başka biyografi filmi olan Ayla’nın da yönetmenliğini yapmış Can Ulkay’ı, vücuda getirdikleri bu kalıcı eserden dolayı tebrik etmek gerekiyor.

UNUTULMAZ OYUNCULUK PERFORMANSLARI

Filmdeki oyunculuk performansları da üst seviyelerde. Timuçin Esen, Müslüm Gürses’i mezarından kaldırıp perdeye taşımış neredeyse –otel sekansı gibi bazı bölümlerde Müslüm Gürses’in bizzat kendisini izliyormuşsunuz hissine kapılabiliyorsunuz. Her türlü takdir ve ödülü hak eden, alkışlanası bir performans… Müslüm Gürses’in çocukluğunu canlandıran Şahin Kendirci, Muhterem Nur rolünü üstlenen Zerrin Tekindor, küçük Müslüm’ün hocası rolündeki Erkan Can, çok gerçekçi bir kötü adam portresi çizen Müslüm’ün babası rolündeki Turgut Tunçalp, Müslüm’ün kardeşi Ahmet’i canlandıran Taner Ölmez, oyunculuk performanslarıyla göz kamaştıran diğer isimler… Filmin senaryosu da çok ehil bir isme, Kinyas ile Kayra, Zargana, Malafa, Daha gibi romanlarıyla tanınan ünlü edebiyatçı Hakan Günday’a emanet edilmiş. Günday’a senaryo yazımında Gürhan Özçiftçi eşlik etmiş. İkilinin kaleme aldığı senaryo, Müslüm Baba’nın hayatının ve müziğinin dönüm noktalarını esas alan yapısıyla, kolay izlenen ama nitelikten de taviz vermeyen bir hikaye sunuyor.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Aralık 2018 sayısında…

Dikkat çekenler...