PERAKENDE KABUK DEĞİŞTİRİYOR: DÜKKANIN GELECEĞİ

TEKNOLOJİNİN İLERLEMESİ VE E-TİCARETİN HIZLA YAYGINLAŞMASIYLA, ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARIMIZ DA DEĞİŞTİ, DEĞİŞMEYE DEVAM EDİYOR. TÜKETİCİLER BİR ÜRÜN NEREDE DAHA UCUZA SATILIYORSA ORADAN ALMAK İSTİYOR VE BİRÇOK KİŞİ ONLINE KANALLAR ÜZERİNDEN KAPIYA TESLİM SİPARİŞ VERMEYİ TERCİH EDİYOR. SON DÖNEMDE ARTAN BU TALEBE DAHA HIZLI VE KESİNTİSİZ CEVAP VEREBİLMEK İÇİN, TÜM PERAKENDE SEKTÖRÜ YENİ ÇALIŞMA MODELLERİNE YÖNELİYOR. BÜTÜN BUNLAR OLURKEN, BELKİ DE BIN YILLARDIR HAYATIMIZDA OLAN, ALICI İLE SATICININ YÜZYÜZE GELIP ALIŞVERİŞ YAPTIĞI KADİM MEKANLARIN İŞLEYİŞİ DE DEĞİŞİYOR, ‘DÜKKAN’ DEDİĞİMİZ ŞEY DEPODAN SHOWROOM’A KADAR YEPYENİ FONKSİYONLAR EDİNİYOR.

ESRANUR EYUPOĞLU

Pandemiyle birlikte e-ticaretin ve dijital müşteri tabanının büyümesi hızlı ve kaliteli teslimata olan ihtiyacı artırıyor. Müşterilerin 7 gün 24 saat satın alma ve hızlı teslimat talepleri perakende firmalarını ve online market servislerini altyapılarını geliştirmeye yönelik çözüm arayışlarına itiyor. Ekonomik faktörler ve artan rekabetin yanı sıra, sektörde gitgide hızlanan dijitalleşme süreçleri de birçok markanın temel stratejilerini yeniden şekillendiriyor. Çünkü tüketiciler artık internetten alışverişi daha yoğun şekilde tercih ediyor. Hatta birçok tüketici giyim mağazalarında gezip ürünleri denese bile alışverişi internet sitelerinden yapıyor. Bu sebeple şirketler dağıtım kanallarını ve müşteriye erişimlerini geliştirmek için yeni teknolojilere yatırım yapıyor. Market alışverişlerinde de online sipariş gittikçe arttığı için perakende mağaza zincirlerinin bazıları fiziksel mağazalarını siparişlerin hazırlandığı gölge mağazalara dönüştürüyor.

TÜKETİCİLER ÜRÜNÜ MAĞAZADA DENEYİP İNTERNETTEN SATIN ALIYOR

Alışverişlerin yavaş yavaş e-ticaret platformlarına kayması ile beraber tüketicilerin tercihlerini etkileyen yeni unsurlar ortaya çıktı. Tüketiciler özellikle giyim ürünlerini nerede daha ucuza satılıyorsa oradan almak istiyor. Birçok markada online fiyatlarla mağaza fiyatları farklı olduğu için, çoğunlukla daha ucuz olan internet alışverişi tercih ediliyor. Çünkü hiç kimse aynı ürüne sadece mağazadan aldığı için daha fazla para ödemek istemiyor.

Bazı markalar internet sitelerinde üyelik indirimleri uyguluyor, bazıları ise belirli gün ve saatlerde fiyatları düşürüyor. İnternet alışverişinin konforu ve kolaylığı da tüketiciyi cezbediyor. Fakat giyim eşyası alışverişinde tüketiciler ürünü görmek ve denemek istiyor. Bu sebeple müşteriler çeşitli kampanyalarla internetten alışverişi daha cazip hale getiren bu markaların mağazalarında ürünleri deniyor. Ancak birçok tüketici denediği ürünü almak için acele etmiyor, test ettiği ürünü daha sonra internet sitelerinden sipariş ediyor.

Çünkü mağazaların yüksek AVM kiraları var ve çok sayıda personel çalıştırdıkları için giderleri internete göre daha fazla. Mağazalarda metrekare üzerinden kira ödendiği ve birçok gider olduğu için aynı markanın internet sitesindeki fiyatlar genellikle mağazadaki fiyatların altında oluyor. Bu sebeple tüketiciler hem daha ucuz olduğu, hem 14 gün içinde koşulsuz iade imkanı sunulduğu, hem de adrese teslim edildiği için internet sitesinden denenmemiş ürünleri satın almayı tercih ediyor. Bu sayede tüketiciler mağazada deneyip beğendiği ürünün aynısını internet sitesinden daha ucuza ve zahmetsizce almış oluyor.

‘GÖLGE MAĞAZA’ DEVRİ BAŞLIYOR

Online alışveriş artışı sadece giyim sektöründe değil, eve yemek siparişinden market alışverişine kadar her alanda görülüyor. Salgın sebebiyle eve yemek siparişi hizmetlerinde de büyük bir talep artışı var. Bu nedenle gölge restoranların sayısı hızla artıyor. Bu restoranlarda müşterilerin oturup yemek yiyebilecekleri masa ve sandalyeler olmuyor. Sipariş mutfaktan çıkar çıkmaz kuryeye teslim ediliyor ve müşteri dakikalar içinde yemeğine ulaşabiliyor. Bununla birlikte korona virüs salgını sebebiyle dünyada ve Türkiye’de perakende sektöründeki markalar pek çok farklı alanda savaş veriyor. Bu nedenle birçok gıda perakendecisi son dönemde artan taleplere daha hızlı ve kesintisiz cevap verebilmek için yeni bir çalışma modelini devreye alıyor. Belirli mağazalar sadece online siparişlerin hazırlandığı gölge mağazalara dönüştürülüyor.

Devamı Z Raporu Dergisi Mart 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...