Yapay zekanın getirilerini kim toplayacak?

Yapay zeka bazıları tarafından sanayi devrimi gibi bir devrim olarak görülüyor. 1990’lı yıllardaki “internet/dot.com patlaması” da öyle görülüyordu. Dot.com patlaması gerçekten 2000 yılında gerçekleşti: 1993 ile 2000 yılları arasında tam üç katına çıkan New York borsası 2000 yılı Mayıs ayına gelindiğinde çöktü.

ABD gibi olgunlaşmış sayılan bir ekonomide borsa endeksinin bu denli hızlı yükselmesi yatırımcıların geleceğe dönük çok farklı bir iktisadi bir devrimin (müsbet bir kırılmanın) olacağına kesin inançlarıyla açıklanabilirdi. Bu içi boş inanç patlayınca borsa çöktü; ardından da finansal çöküşü engellemeye çalışan ABD Merkez Bankasının piyasaları likiditeye boğmasıyla Amerikan yatırımcısı bu kez emlak sektörüne döndü. Bu da faizlerin sıfırlanmasıyla 2008 finansal krizini beraberinde getirdi.

Dolayısıyla yapay zekanın yeni bir sanayi devrimine yol açan bir devrim olup olmadığından daha önemlisi buna ne kadar insanın kesin inançla bağlı olacağı. Yapay zeka, daha çok bir slogan olarak icat edilen “Endüstri 4.0” gibi sansasyonel yanı ağır basan bir moda mı yoksa bizlere gerçekten güçlü vaatleri var mı?

Devamı Z Raporu Mart 2024 sayısında…

Dikkat çekenler...