FED’in Türkleri

Küresel ekonominin en önemli kurumlarından Amerikan Merkez Bankası’nda çalışmak, ekonomi ya da yakın branşlarında eğitim alan herkesin ideali olabilir. Peki bu hayal nasıl gerçeğe dönüşür? FED’de çalışan Türkler anlatıyor…

Ebru Çolak

shutterEtkileri hala devam eden son küresel krizden sonra adını artık herkesin çok iyi bildiği Amerikan Merkez Bankası’nda (FED) bizden birileri de çalışıyor. Türkiye’de okuyup kariyerine ABD’de devam eden ve yolu bir şekilde FED ile kesişen Türk ekonomistlerin arasında 1989’dan bu yana çalışan bile bulunuyor. ABD ekonomisinin para politikalarını yöneten FED’de çalışan Türk ekonomistler bir yandan ABD’nin 2008 Mortgage Krizi’nden bu yana toparlanmasını sağlarken bir yandan da aldıkları ödüllerle ve başarılarıyla adlarından söz ettiriyorlar. Peki, alımlar nasıl oluyor, ekonomistler bu iş için hangi süreçlerden geçiyorlar? Ortalama ne kadar çalışıyorlar? FED’e girdikten sonraki kariyer süreçleri nasıl işliyor?

Küresel finans piyasaları açısından büyük önem taşıyan Amerikan Merkez Bankası, ABD ekonomisinin büyüklüğü ve uyguladığı para politikaları nedeniyle global piyasa katılımcıları tarafından yakından takip ediliyor. Amerikan Merkez Bankasının uygulamaya koyacağı para ve faiz politikaları dünya genelinde fon akışlarının yönünü belirlerken, ABD ekonomisinde meydana gelen finansal gelişmeler diğer ülkeler açısından hayati önem taşıyor. Zira bütçe ve cari işlemler açıkları, enflasyon ve faiz oranlarındaki artış beklentisi diğer piyasaları nasıl etkiler sorularıyla gündemde adını sıkça duyduğumuz FED, birçok ülkeden çalışana ev sahipliği yapıyor. Türk ekonomistler için de cazip fırsatlar sunan Merkez Bankası, çalışanlarına pek çok uzmanla işbirliği fırsatı sunuyor. Yerli yabancı ayrımının yapılmadığı Amerikan Merkez Bankasında çalışan Türk ekonomistlerin kariyer çizgisi oldukça parlak ilerliyor.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Şubat Sayısında….

Dikkat çekenler...