TÜSİAD ideolojisiz kaldı!

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın koltuğuna oturduğu gün yazılan en ilginç yazıydı. New York Times Gazetesi ,“ Tüm dünyada elitler saldırı altında” başlığını atmıştı. Trump’ın bundan sonra izleyeceği politikaların popülist politikalar olacağını vurguluyor, “Trump ve Putin, AB’yi çok zorlayacak” öngörüsünde bulunuyordu.
Neden?
Çünkü dünyada popülist söylemlerle iktidara gelmek gibi bir trend yaşanıyor. Bu popülist söylemler iyi irdelenmeli. Tıpkı Trump’ın seçilmesi gibi…
Nasıl bir yol izleyeceği belli olmayan Trump, hikâyesini yazmak istiyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesini ayakta tutmak için çabalıyor. Her ikisi de güçlerini konsolide etmenin derdinde.
İlk işi, selefi Obama’nın sağlık reformunu yok etmek olan Trump, acaba kritik güvenlik ve strateji programlarını da devre dışı bırakabilecek mi?
Obama döneminde ABD’nin Polonya ve Romanya üzerinden kurduğu “Doğu cephesi” ile “Rusya’yı çevreleme stratejisi” iptal edilir mi? İşte bu kritik karar bizi çok yakından ilgilendiriyor.
Sonuçta Obama’nın Rusya’yı çevreleme politikasının en önemli ayağını Karadeniz ve Türkiye oluşturuyor. Baltıklardan Asya’ya uzanan yaya entegre olmamış bir Karadeniz ve Türkiye, ABD’yi rahatsız ediyordu, etmeye devam edecek mi?
Ne yapacağız?
Abartmıyorum.

Dikkat çekenler...