Türkiye Yüzyılı mottosuyla açılan sayfanın birçok yönden desteklenmesi gereklidir. Kısa vadeli hemen sonuç getirecek işlere odaklanmak kökten gelen sorunların ötelenmesine sebep olabilir.
Orta-uzun vadeye baktığımızda değişimi yönetmek esas meseledir. Değişimi yönetmeye adaysak değişimi hangi aklın gerçekleştireceğine dair kafa yormalıyız. Değişen ne çok şey var?
Öylesi bir değişim bizi bekliyor ki hangi tarafa baksam bir daha göremeyeceğim gibi hissediyorum; mesela para sistemi çatırdıyor. Daha düne kadar Petro-dolar merkezli yapı çıkmaza girmiş durumda. Yeni trend ülkeler arası para birimleri ile ticaret, bölgesel para sistemi, yetmez belki ötesi… Merkez Bankası dijital para sistemi belki çok uzak olmayan gelecekte yerini alacaktır. Bu yapı ise senyoraj hakkının devlet tarafından kullanılmasına sebep olabilecek kadar önemli. Senyoraj hakkının el değiştirmesi bankacılık sistemini kökten değiştirebilir. Bu durumda Batı merkezli kapitalist düzenin çöküşüne varan bir yola girilmiş olabilir.
KÜRESELLEŞME DEVRI EVRIME UĞRAYABILIR
Küreselleşmenin aksine devlet anlayışının, devletlerin güçlendiği bir döneme girebiliriz. ABD, Rusya, Çin derken sınırsız köy devletler yerini küresel çoklu kutuplara, ulus devletlere bırakabilecek bir rüzgâr esiyor. Bu rüzgârın fırtınaya dönmesi an meselesi; belki Çin’e bir müdahale veya batacak bankaların yükünün omuzlanamayacak duruma gelmesi…
Devamı Z Raporu Temmuz 2023 sayısında…