Türkiye ve Mülteci Krizi

Geçen ay Brüksel’de yapılan tarihi mülteci anlaşması, Türkiye’nin moral tazelemesine vesile olurken, artan mülteci nüfusunun getirdiği yükün karşılığında 3 milyar euro yardım almasını ve vizesiz Shengen bölgesine seyahat ile ülkenin AB üyeliği konusunda önünün açılmasını da sağladı.

Anlaşmayı eleştirenler, ki başında Af Örgütü geliyor, Türkiye’den Akdeniz üzerinden Yunanistan’a geçerek Kuzey Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mültecilerin politik oyunda bir piyona dönüştürüldüğünü öne sürüyorlar. Şimdi Yunanistan’da kayıt altına alınan mülteciler tekrar Türkiye’deki kamplara dönüş yaptırılacak. Bunun arkasında ise bunun onların hayatlarını risk etmelerini önleyeceği mantığı bulunuyor. Diğerleri ise bu anlaşmanın 1951 tarihli BM Mülteci Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu iddia ediyor.

Avrupa ülkelerinin mültecilere yönelik yaklaşımının gerisinde ne olduğuna bakacağız ancak Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki Müslüman ülkelerinde mültecilerin durumu nedir?

Sadece 4.5 milyonluk nüfusa sahip Lübnan neredeyse 2 milyon mülteciye, dünyanın su bakımından kişi başına en fakir ülkesi olan Ürdün (6.5 milyon nüfus) ise neredeyse 1.5 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Devamı Derin Ekonomi Nisan sayısında

 

Dikkat çekenler...