Türkiye ABD’nin yaptırımlarına boyun eğmiyor

Başkan Donald Trump yönetimi altındaki ABD’nin sorunu ne? Rusya’ya yönelik daha fazla yaptırım, Çin’e uygulanan cezai gümrük tarifeleri, İran’a uygulanacak müdahaleci yaptırımlar, hatta ABD antitröst yasaları uyarınca ticaret uygulamaları için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) dava açmak üzere bir yasa önerisi ve şimdi de bir NATO müttefiki olan Türkiye’ye yönelik yaptırımlar.
Trump görevdeki ilk döneminin sonunda, ABD’yi müttefiksiz veya dostsuz bırakarak tek başına tüm dünyayı karşısına almış olacak. Şayet Trump, AB’yi de bir düşman olarak görüyorsa, bu, üyelerinin çoğu AB üyesi olan NATO’yu da bir düşman olarak gördüğü anlamına gelir. ABD ile Türkiye arasındaki ağız dalaşı, başarısız 15 Temmuz darbesinden sonra Türkiye’nin başlattığı kapsamlı operasyon sonucu 21 ay önce hapis cezasına çarptırılan Amerikalı Pastör Andrew Brunson’un tutukluluk halinin devam etmesiyle tırmandı.
Trump yönetimi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan kabinesindeki iki bakana karşı mali yaptırımlar uygulayarak Türk Lirası’nın hızla değer kaybetmesine yol açtı. Erdoğan, bu iki bakanın ABD’li mevkidaşlarına karşı yaptırımla misilleme yaptı.

 

Devamı Derin Ekonomi Eylül 2018 sayısında…

 

Dikkat çekenler...