Türk-Rus ilişkilerinin Karadeniz için anlamı

Carleton Üniversitesi, Avrasya Enstitüsü, Kanada

Yeni Türk hükümetinin birçok üyesi geçen Mayıs’tan bu yana Rusya ile diplomatik ilişkilerin iyileştirilmesi çağırısı yapıyor. Rus lider Putin ise Mayıs ayı sonunda Atina’ya yaptığı ziyarette bir basın toplantısı sırasında “Rusya, Türkiye ile ilişkilerini yeniden restore etmek istiyor,” dedi ve ekledi: “Neden bizim uçağımızın düşürüldüğünü hala anlayamıyorum.”
Atina’ya ziyareti sırasında deniz altından Yunanistan-İtalya bağlantısı (IGI) sağlayacak olan Poseidon boru hattı daha az konuşuldu ve bir ilerleme de sağlanamadı. IGI henüz inşa edilmedi ve planlanan Türkiye-Yunanistan-İtalya bağlantısının bir parçası. Oysa Türkiye-Yunanistan bağlantısı 2007 yılından beri faaliyette.
Poseidon-IGI’nin mantıklı bir yatırım olması şimdilerde gözden çıkarılan Türk Akımı gaz boru hattının (Güney Akımı projesinin reenkarnasyonu) hayata geçirilmesine bağlı. Aslında bu olasılık, Kasım 2015’te Rus uçağının düşürülmesi öncesinde de pek gerçekçi değildi. Mayıs ayı ortalarında Türk Dışişleri yetkilileri resmi olarak Rusya’nın hazır olması halinde ilişkilerin düzeltilmesi için adım atmaya hazır olduklarını açıkladı. Aynı ayın sonunda Putin de Türkiye’nin durumun çözümü için somut adımlar atması halinde konuyu gündeme taşıyabileceğini açıkladı.

Devamı Derin Ekonomi Temmuz 2016 sayısında…

Dikkat çekenler...