Türk Akımı Boru Hattı’nın geleceği

Rus medyası, Türk Akım Boru Hattı’nın ilk etap boruların döşenmesinde Karadeniz’deki Rus sularından Türk sularına geçildiğini duyurdu. Rusya, boru hattının ikinci etabı vesilesiyle, Avrupa Birliği’ne Avrupa’ya nihai doğalgaz ithalatını “engellememesi” konusunda resmen çağrıda bulundu.
TürkAkım, başlangıçta yapılan Güney Akım’ın yerini tamamen alacak kadar ölçüsüz bir planın gerisinde kalınca, Moskova, Ankara’nın doğalgaz ithalatında Rusya’ya bağımlılığını artırmayı düşünmeyebileceğini anladı. Zira, olsa olsa, TürkAkım’ın ilk etabıyla iletilecek yılda 8 milyar metreküp doğalgaz, halihazırda Trans-Balkan Boru Hattı vasıtasıyla Ukrayna üzerinden ithal edilen Rus doğalgazının bir kısmının yerine geçebilirdi. Görünen o ki, Moskova, Ankara’ya TürkAkım’ın planlanan ikinci etabı vasıtasıyla yılda 8 milyar metreküp daha doğalgaz alma ve Rus doğalgazına halihazırdaki yüksek ithalat bağımlılığını daha da artırma fikrini kabul ettirme konusunda kendine güvenmiyor. Bu nedenle, Moskova, ikinci etapta borular döşenmeye başlamadan önce, Brüksel’e bu doğalgazı AB’ye taşıması öngörülen ara bağlayıcının yasal statüsünü ilan etme çağrısında bulundu.
Bu ara bağlantı, Türkiye’nin Yunanistan sınırına kadar uzanan TürkAkım’ın karada devam etmesi şeklinde olabilir. Böyle bir gelişme de, TürkAkım ve Kuzey Akım boru hatlarının yasal olarak iç içe geçmesi anlamına geliyor. Genellikle TürkAkım’ın Güney Akım projesinin yerini alacağı düşünüldüğü için, Güney Akım’ın başarısız olmasının nedenlerinin açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Ayrıca, çoğunlukla Güney Akım’ın AB’nin Üçüncü Enerji Paketi tarafından engellendiği düşünülüyor. Bununla birlikte, AB, Üçüncü Enerji Paketi’ni esasında birliğin yasal enerji rejiminin yönetilmesi gibi iç gerekçeleri nedeniyle hayata geçirdi. Ancak paketin hükümleri Güney Akım’ın AB topraklarındaki devamı için de geçerli olmaya başladı. Ancak Üçüncü Enerji Paketi Güney Akım’ı üzerine hükümetler arası görüşmeleri erteledi ve bu erteleme sırasında kamu ihale kurallarının ihlali ile ilgili sorular Güney Akım’ın bir kenara atılmasına neden oldu.

Devamı Derin Ekonomi Aralık 2017 sayısında…

 

Dikkat çekenler...